Εγκεφαλικό: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια στους άντρες

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς αιμάτωσης του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση του θανάτου των εγκεφαλικών κυττάρων.

Πολλά από τα προειδοποιητικά σημάδια και τα συμπτώματα του εγκεφαλικού είναι ίδια στα δύο φύλα, όμως ορισμένα εκδηλώνονται κυρίως στους άντρες.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Αν και είναι πιο συχνό και συχνότερα θανατηφόρο μεταξύ των γυναικών, στους άντρες τείνει να συμβαίνει σε μικρότερη ηλικία.

Τα κυριότερα συμπτώματα εγκεφαλικού στους άντρες

Μελέτη που δημοσιεύτηκε παλαιότερα στο επιστημονικό περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (AHA) εξέτασε τις διαφοροποιήσεις που παρουσιάζει το εγκεφαλικό επεισόδιο στα δύο φύλα.

Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα, τα πιο κοινά συμπτώματα στους άντρες είναι τα εξής:

  • δυσκολία διατήρησης της ισορροπίας (κακός κινητικός συντονισμός)
  • αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος
  • μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος

Από την άλλη, στις γυναίκες ήταν πιο πιθανά τα άτυπα, όπως λέγονται, συμπτώματα, δηλαδή συμπτώματα όχι και τόσο συνηθισμένα, όπως η ζαλάδα, ο πονοκέφαλος και οι αλλαγές στην πνευματική κατάσταση, όπως η σύγχυση.

Προειδοποιητικά σημάδια εγκεφαλικού

Τα τρία κυριότερα προειδοποιητικά σημάδια του εγκεφαλικού είναι τα εξής:

  • Ξαφνική ασυμμετρία (στράβωμα) στο πρόσωπο. Για παράδειγμα, όταν το άτομο προσπαθεί να χαμογελάσει ανταποκρίνεται μόνο η μία πλευρά του προσώπου του.
  • Αδυναμία στο χέρι. Το άτομο δεν είναι σε θέση να υψώσει το χέρι του ψηλότερα από το κεφάλι του και να το διατηρήσει σε αυτή τη θέση.
  • Δυσκολίες στην ομιλία. Το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει ή οι λέξεις δεν ακούγονται καθαρά.

Το εγκεφαλικό αποτελεί επείγουσα κατάσταση και απαιτεί την άμεση μετάβαση στο πλησιέστερο νοσοκομείο ώστε να αποφευχθούν σοβαρές και μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο.

Related Post