Θεραπευτικές ιδιότητες και βιταμίνες του πορτοκαλιού

Το πορτοκάλι είναι το πιο γνωστό από τα εσπεριδοειδή και ένα από τα δημοφιλέστερα φρούτα στον κόσμο. Καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο προς θερμό κλίμα και είναι γνωστό στη χώρα μας από τα αρχαία χρόνια όταν και ήρθε από την Ισπανία (Εσπερία).

Είναι ένα καρπός πολύτιμος για την υγεία μας καθώς το πορτοκάλι περιέχει πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που έχουν εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Βιταμίνες του πορτοκαλιού

Το πορτοκάλι και ο χυμός του έχουν ταυτιστεί με την βιταμίνη C και όχι άδικα αφού ένα μεγάλο πορτοκάλι μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας. Επιπλέον όμως το πορτοκάλι περιέχει σε σημαντικές ποσότητες φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), θειαμίνη (βιταμίνη Β1) αλλά και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.

Το πορτοκάλι περιέχει περισσότερες από 170 ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Perierga.gr - Θεραπευτικές ιδιότητες και βιταμίνες του πορτοκαλιού

Πορτοκάλι ιδιότητες θεραπευτικές

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η βιταμίνη C που περιέχει το πορτοκάλι αποτελεί ασπίδα κατά των ιώσεων και των κρυολογημάτων, καθώς διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων στον οργανισμό μας, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

2. Μειώνει τη χοληστερόλη
Τα πορτοκάλια περιέχουν εσπεριδίνη που μαζί με την πηκτίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL). Η συγκέντρωση εσπεριδίνης είναι σημαντικά μεγαλύτερη στον λευκό εσωτερικό φλοιό παρά στη σάρκα, γι αυτό καλύτερα να τρώμε τα πορτοκάλια με αυτή. Η πηκτίνη επιβραδύνει την απορρόφηση των λιπών από τον οργανισμό συμβάλλοντας στη μείωση της χοληστερίνης.

3. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Η καθημερινή κατανάλωση πορτοκαλιών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

4. Συμβάλει στην καλή υγεία των οστών
Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού και των δοντιών.

5. Έχει αντικαρκινική δράση
Έρευνες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα και του στομάχου μέχρι και 50%. Οι ουσίες τανγκερετίνη και κουερσπίνη, που βρίσκονται στα πορτοκάλια, εμποδίζουν τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών που προκαλούνται από το κάπνισμα.

6. Μειώνει την υπέρταση
Μελέτες έχουν δείξει ότι η εσπεριδίνη και το μαγνήσιο στα πορτοκάλια, μπορούν να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

7. Προστατεύει από το έλκους
Το πορτοκάλι και ο χυμός του έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην προστασία κατά του έλκους. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού έλκους του στομάχου.

8. Εμποδίζει τις πέτρες στα νεφρά
Η τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού εμποδίζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πετρών στα νεφρά.

9. Επιβραδύνει τη γήρανση
Τα αντιοξειδωτικά στο πορτοκάλι, βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες, που είναι γνωστό ότι προκαλούν τα σημάδια της γήρανσης.

10. Σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου
Τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Επιπλέον της θρεπτική αξίας που έχει το πορτοκάλι είναι πεντανόστιμο και σε αφθονία στη χώρα μας.

https://perierga.gr/

Related Post