Και επισήμως… ασθένεια ο εθισμός στο Διαδίκτυο

Όταν το Διαδίκτυο γίνεται σημαντικότερο από τους φίλους, τη δουλειά ή και τον ύπνο, τότε οι γιατροί κάνουν λόγο για εθισμό.

Μόνο στην Γερμανία, εκτιμάται πως περίπου 34 εκατομμύρια άτομα παίζουν παιχνίδια στο Διαδίκτυο. Το 1% εξ αυτών παίζει υπερβολικά.

Πότε όμως θεωρείται ότι το παιχνίδι στο Διαδίκτυο είναι υπερβολικό; Και από πότε ο εθισμός στο κομπιούτερ θεωρείται ασθένεια;

Μέχρι σήμερα το θέμα αποτελούσε πρόκληση για τους γιατρούς, διότι όταν μιλάμε για εθισμό τα κριτήρια θα πρέπει να είναι σαφή και η ασθένεια να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ, WHO).

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάσταση γίνεται προβληματική όταν ένας άνθρωπος για περισσότερο από ένα χρόνο θεωρεί το παιχνίδι στο Διαδίκτυο σημαντικότερο από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ζωής του.

Όταν δηλαδή παραμελεί φίλους και οικογένεια, όταν οι επιδόσεις στο σχολείο ή στη δουλειά χειροτερεύουν και όταν ακόμα το παιχνίδι στο ίντερνετ έχει επιπτώσεις στον ύπνο ή στη διατροφή του.

Εδώ και καιρό εκπρόσωποι των 194 κρατών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συζητούσαν για το εάν τα παιχνίδια στο κομπιούτερ και το Διαδίκτυο μπορούν να συμπεριληφθούν στον επίσημο παγκόσμιο κατάλογο των διαταραχών της υγείας.

Τώρα, στην 70η Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πραγματοποιείται στη Γενεύη από τις 22 μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται ο εθισμός στο Διαδίκτυο να συμπεριληφθεί και επισήμως στον κατάλογο.

Ήδη από πέρυσι ο Βλαντιμίρ Ποζνιάκ, ειδικός σε θέματα Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωνε πως ήταν απαίτηση των γιατρών να αναγνωριστεί ο εθισμός στο ίντερνετ ως ασθένεια μιας και υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις γι αυτό, ενώ είναι αναγκαία η θεραπεία της.

Περίπου 560.000 Γερμανοί θεωρούνται εξαρτημένοι από το Διαδίκτυο.

Ένα μέρος από αυτούς έχουν δυσκολίες να ελέγξουν το παιχνίδι. Για τους ίδιους, αλλά και για τους συγγενείς τους, είναι ένας τρόπος να βοηθηθούν ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την εξάρτηση.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που η εξάρτηση από το ίντερνετ συμπεριλαμβάνεται σε έναν διεθνή κατάλογο ασθενειών, τότε και η αντιμετώπισή της από τα ασφαλιστικά ταμεία στη Γερμανία θα είναι ανάλογη, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.

Το θέμα πάντως προκαλεί αντιδράσεις.

Οι βιομηχανίες παιχνιδιών, αλλά και ειδικοί στο χώρο της υγείας, φοβούνται ενδεχόμενο στιγματισμό ανθρώπων που παίζουν συστηματικά, αλλά και δαιμονοποίηση των παιχνιδιών σε κομπιούτερ και Διαδίκτυο.

Related Post