Μια άλλη δράση του καφέ που ίσως να μην γνωρίζετε

Η καφεΐνη είναι ένα συστατικό το οποίο γνωρίζουμε ότι έχει ποικίλες δράσεις.

Μελέτη που που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE έρχεται να αναδείξει μια όχι τόσο μελετημένη δράση της που αφορά τη στυτική δυσλειτουργία. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελέσει ένα σοβαρό πρόβλημα, προκαλώντας έλλειψη αυτοπεποίθησης, στρες και προβλήματα στις σχέσεις.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η εμφάνιση του προβλήματος οφείλεται σε οργανικά αίτια, όπως η υπέρταση, το υπερβάλλον σωματικό βάρος, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπερλιπιδαιμία, ενώ δεν αποκλείονται και τα ψυχολογικά αίτια. Με βάση την εν λόγω μελέτη η κατανάλωση 2 – 3 κουπών ή ποτηριών καφέ ανά ημέρα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από περισσότερους από 3.500 άνδρες ηλικίας 20 ετών και άνω, οι οποίοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την ύπαρξη ή μη προβλήματος στυτικής δυσλειτουργίας.

Συνολικά, φάνηκε πως μεταξύ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν καθημερινά 85-170 mg καφεΐνης, ο κίνδυνος εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας ήταν χαμηλότερος κατά 42%. Η αντίστοιχη μείωση του κινδύνου για όσους κατανάλωναν 170-303 mg καφεΐνης ανά ημέρα διαμορφώθηκε στο 39%

Ας σημειωθεί πως μια κούπα ζεστού στιγμιαίου καφέ που περιέχει 3 γραμμάρια καφέ θα μας δώσει 110 mg καφεΐνης, ενώ ένας frappe περίπου 300 ml με 4 γρ. καφέ θα δώσει 160 mg.

Related Post