Μπανάνα: 5 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία

Εκτός της γλυκιάς γεύσης της, που την καθιστά ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα, η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο.

Μια μεσαία μπανάνα περιέχει περίπου 422mg καλίου, δηλαδή το 12% της ημερησίας συνιστώμενης ποσότητας καλίου.

Το σώμα μας χρειάζεται αρκετό κάλιο για να λειτουργεί φυσιολογικά. Ο ηλεκτρολύτης αυτός βοηθά τους μυς και τα νεύρα, διευκολύνει την μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό και εξισορροπεί τα επίπεδα νατρίου στο σώμα. Όταν το σώμα δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα καλίου, το άτομο νιώθει αδυναμία και κούραση, ενώ συχνά ταλαιπωρείται από κράμπες.

Δείτε αναλυτικά 5 οφέλη της μπανάνας:

Βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού

Το κάλιο που περιέχει παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση των υγρών στο σώμα, ειδικά μετά την άσκηση που προκαλεί εφίδρωση. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνεται στους περισσότερους αθλητές να τρώνε τροφές πλούσιες σε κάλιο.

Κάνει καλό στο έντερο

Μία μεσαία μπανάνα έχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή περίπου 10% της ημερησίας συνιστώμενης πρόσληψης. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης προβιοτικά, που ωφελούν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.

Ιδανική τροφή πριν την γυμναστική

Οι ιδανικές τροφές πριν τη γυμναστική είναι όσες περιέχουν φυσικά σάκχαρα, που δίνουν ενέργεια, χωρίς να επιβαρύνουν το στομάχι. Οι μπανάνες πληρούν και τα δύο αυτά κριτήρια, γι’ αυτό αποτελούν ιδανική τροφή πριν την άσκηση.

Είναι όμως ιδανικές και για μετά την άσκηση. Σχετική έρευνα έδειξε ότι κάποιες ενώσεις της μπανάνας παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στους μυς μετά τη γυμναστική. Αυτό παρτατηρείται κυρίως σε όσους κάνουν εντατικά ποδήλατο και καταπονούν τους μύες γύρω από τα γόνατα τους.

Κάνει καλό στη καρδιά

Το κάλιο παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Έρευνες έχουν δείξει πως η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας καλίου, συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Και αυτό γιατί το κάλιο βοηθά στην εξαγωγή του νατρίου από το σώμα μέσω των ούρων.

Μπορεί να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη

Η γλυκιά της γεύση και η απαλή της υφή, τις καθιστά ιδανικό συστατικό για πολλά γλυκά ή/και φαγητά.

Related Post