Τέλεια κόλπα για την ενδυνάμωση της μνήμης σας

Η ενδυνάμωση της μνήμης είναι πολύ σημαντική. Οι άνθρωποι βλέπουν τον εαυτό τους ανώτερο από τα ζώα. Όμως κάποια πουλιά θυμούνται το ακριβές μέρος στο οποίο αποθήκευσαν τους σπόρους τους αρκετούς μήνες νωρίτερα… Και εμείς ξεχνάμε εύκολα σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής.

Ο εγκέφαλος έχει περίπου εκατό δισεκατομμύρια νευρώνες οι οποίοι, όταν ενώνονται μεταξύ τους, σχηματίζουν ένα φανταστικό δίκτυο τρομερής πολυπλοκότητας.

Αυτή η αχανής ένωση είναι που κάνει εφικτή τη μνήμη, μαζί με την ικανότητα της διεργασίας και συγκράτησης πολλών πληροφοριών.

Σήμερα, θα δούμε μερικά κόλπα για την ενδυνάμωση της μνήμης σας.

  • Το άγχος είναι ένας από τους κύριους εχθρούς της μνήμης σας. Κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων, πρέπει να χαλαρώνετε, να κλείνετε τα μάτια σας, να παίρνετε βαθιές αναπνοές και να ανασκευάσετε οτιδήποτε κάνατε τη στιγμή την οποία προσπαθείτε να θυμηθείτε.
  • Το να κάνετε διάλειμμα όταν μελετάτε είναι μία ακόμη εξαιρετική τακτική για να θυμηθείτε πράγματα και να τακτοποιήσετε αυτά που μαθαίνετε.
  • Εάν μελετάτε και θέλετε να απομνημονεύσετε τα πάντα, προσπαθήστε να σκεφτείτε χρησιμοποιώντας εικόνες και σχήματα. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να θυμηθείτε.
  • Η μνήμη σχετίζεται πάντα με συναισθήματα και κατ’ επέκταση λαμβάνει ερεθίσματα από αυτά.
  • Γιατί συμβαίνουν οι λεγόμενες «παραλείψεις μνήμης»; Συνήθως συμβαίνουν επειδή δεν δίνετε προσοχή.
  • Κρατώντας σημειώσεις ή γράφοντας σημεία κλειδιά μπορεί να βοηθήσετε στο να θεμελιώσετε μια ιδέα στο μυαλό σας όσο την γράφετε. Είναι επίσης βοηθητικό για να επανεξετάσετε τα πάντα αργότερα.
  • Όταν δεν καταλαβαίνετε μία έννοια ή μία ιδέα, γίνεται δυσκολότερο να τη θυμηθείτε. Όταν καταβάλλετε προσπάθεια για να καταλάβετε, ωστόσο, δημιουργείται μία σχέση μεταξύ των στοιχείων που αποτελούν μία έννοια και αυτή η σχέση τα ενώνει και τα συνδυάζει σε ένα λογικό σύνολο.
  • Μπορείτε να ταξινομήσετε παρόμοιες έννοιες για να τις θυμάστε καλύτερα. Για παράδειγμα, μπορείτε να χωρίσετε τη λίστα με τα πράγματα που έχετε να κάνετε σε πράγματα για το σπίτι, θέματα με τη δουλειά, δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο σας και πάει λέγοντας. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να ομαδοποιηθούν σε στοίβες ή αντικείμενα κατά σειρά, ακόμη και αλφαβητικά αν επιθυμείτε.
  • Πολύ βοηθητικό μπορεί επίσης να είναι το να λέτε πράγματα φωναχτά. Όταν λέτε μία λέξη, αναγκάζετε τον εαυτό σας να θυμηθεί πώς λέγεται και έτσι δημιουργεί μία μνήμη γι’ αυτό.
  • Όταν μαθαίνετε κάτι καινούργιο, πρέπει να το σχετίζετε με κάτι το οποίο ήδη γνωρίζετε. Εάν συσχετίζετε νέες ιδέες με αποθηκευμένες αναμνήσεις, είναι πολύ πιο εύκολο να κωδικοποιήσετε και να ανακτήσετε αυτήν την πληροφορία επειδή η συσχέτιση θα σας παρέχει ένα στοιχείο.
  • Εάν, για παράδειγμα, θέλετε να δεσμεύσετε το όνομα κάποιου σε μνήμη, μπορείτε να το συσχετίσετε με ένα χαρακτηριστικό της εμφάνισής του ή κάτι άλλο που έρχεται στο μυαλό. Παρότι η συσχέτιση μπορεί να μην είναι λογική, θα είναι ευκολότερο να το θυμάστε.
  • Πώς θα μπορέσετε να παγιώσετε πράγματα που γνωρίζετε ήδη; Μία από τις καλύτερες τεχνικές είναι να επαναλάβετε όσα μάθατε εξηγώντας τα σε κάποιον άλλο.

Ψάχνετε ακόμη για περισσότερα κόλπα; Ρίξτε μια ματιά σ’ αυτά τα ενδιαφέροντα τρικ:

Τρικ για την ενδυνάμωση της μνήμης σας

1. Το μήκος λέξεων και αριθμών

Αυτός είναι ένας ιδανικός κανόνας για την απομνημόνευση μεγάλων αριθμών. Αντικαταστήστε κάθε αριθμό με μία λέξη η οποία περιέχει αυτόν τον αριθμό σε γράμματα και θα σχηματίσετε μια φράση.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο αποδοτικό είναι το τρικ για τη μνήμη σας.

2. Το τρικ του μύθου

Το κλειδί εδώ είναι να δημιουργήσετε μια ιστορία η οποία περιέχει τις έννοιες ή τις ιδέες τις οποίες θέλετε να θυμηθείτε.

Το μυαλό σας μπορεί να ανακαλέσει μια ιστορία πολύ καλύτερα απ’ ότι ξεχωριστές λέξεις.

3. Η αλυσίδα

Αυτό είναι παρόμοιο με το προηγούμενο τρικ. Ο εγκέφαλός σας ανακαλεί ιστορίες ή παραλογισμούς πολύ καλύτερα από λογικές ιδέες.

Για να θυμηθείτε μια λίστα ή μια έννοια, δημιουργήστε μια ιστορία από λέξεις που δεν βγάζουν νόημα.

4. Το πρώτο γράμμα

Το πρώτο γράμμα της λέξης που θέλετε να θυμηθείτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σχηματίσετε μια απλή πρόταση.

Αν επιλέξετε φανταχτερές ή ειρωνικές λέξεις, θα είναι πιο εύκολο να θυμηθείτε. Μπορείτε ακόμη και να δημιουργήσετε μια νέα λέξη φτιαγμένη από τα αρχικά τα οποία θέλετε να θυμηθείτε αργότερα.

5. Ο κανόνας του μέρους

Η τεχνική αυτή βασίζεται στη συσχέτιση ενός μέρους και μιας γνωστής διαδρομής.

Όταν προσπαθείτε να θυμηθείτε που πάνε τα πράγματα στο σπίτι σας, για παράδειγμα, μπορείτε να ταξινομήσετε νοητά τα πράγματα βάσει των δωματίων στα οποία ανήκουν.

Δοκιμάστε αυτά τα τρικ. Θα εκπλαγείτε με το πόσο καλά βοηθούν στην ενδυνάμωση της μνήμης σας!

Related Post