Υψηλότερος ο κίνδυνος σοβαρού εμφράγματος για τις καπνίστριες από ό,τι για τους καπνιστές

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και για τα δύο φύλα ανεξαρτήτως ηλικίας, όμως ο κίνδυνος είναι σημαντικά μεγαλύτερος για τις γυναίκες καπνίστριες, ιδίως όσες είναι κάτω των 50 ετών, από ό,τι για τους άνδρες καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Πάντως αν μια γυναίκα κόψει το τσιγάρο, η μείωση του κινδύνου εμφράγματος μπορεί να είναι τόσο γρήγορη, που ακόμη κι μέσα σε ένα μόνο μήνα ο κίνδυνος να είναι ανάλογος με ενός ανθρώπου που ποτέ δεν έχει καπνίσει.

Η καρδιοπάθεια είναι η Νο 1 αιτία θανάτου για γυναίκες και άνδρες παγκοσμίως και το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος (γνωστό ως STEMI ή σοβαρό έμφραγμα) είναι από τα πιο απειλητικά καρδιακά επεισόδια, καθώς προκαλείται από πλήρη έμφραξη στεφανιαίας αρτηρίας.

Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου και ενοχοποιείται σχεδόν για το 50% αυτών των περιστατικών. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έβερ Γκρετς του Βόρειου Γενικού Νοσοκομείου του Σέφιλντ, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 3.343 σοβαρά εμφράγματα.

Related Post