«Αντίδοτο» η γκαζόζα στα παρεπόμενα της μέθης;

Ο καφές παραδοσιακά θεωρείται το καλύτερο «αντίδοτο» για τα παρεπόμενα της μέθης. Μία νέα έρευνα, όμως, υποδηλώνει ότι καλύτερη επιλογή μπορεί να είναι μία γκαζόζα με λεμόνι και κίτρο.

Οι συνέπειες από την υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι καλά τεκμηριωμένες. Βραχυπρόθεσμα, προκαλεί αίσθημα μέθης που ακολουθείται από τα παρεπόμενά της, ενώ μακροπρόθεσμα και εφ’ όσον είναι συστηματική, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατοπάθεια, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και καρκίνο.

Μερικές από τις ανεπιθύμητες επιδράσεις του αλκοόλ πιστεύεται ότι δεν προκαλούνται από την ίδια την αιθανόλη, όπως λέγεται επιστημονικά το αλκοόλ, αλλά από τον πρώτο μεταβολίτη της, την ακεταλδεϋδη.

Το αλκοόλ απορροφάται από το σώμα μέσω του στομάχου και του λεπτού εντέρου,φτάνει στο ήπαρ και στη συνέχεια στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τους μυς και άλλους ιστούς. Επειδή, όμως, ο οργανισμός δεν μπορεί να το αποθηκεύσει, το διασπά, δηλαδή το μεταβολίζει.

Η αιθανόλη μεταβολίζεται σε ακεταλδεϋδη από ένα ένζυμο γνωστό ως αλκοολική διυδρογενάση (ADH) και στη συνέχεια σε ένα οξικό άλας από ένα άλλο ένζυμο, την αλδεϋδική διυδρογενάση (ALDH).

Σε αντίθεση με την ακεταλδεϋδη που είναι τοξική, το οξικό άλας δεν είναι. Μάλιστα ενδέχεται να ευθύνεται για μερικές από τις ωφέλιμες επιδράσεις της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το κλειδί, συνεπώς, για να μειωθούν οι βλάβες από το αλκοόλ στην υγεία, θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός στο ελάχιστο του χρόνου ύπαρξης της ακεταλδεϋδης στο σώμα.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Sun Yat-Sen της Κίνας αναρωτήθηκαν εάν κάποια ροφήματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τη δραστηριότητα των ενζύμων ADH και ALDΗ, και κατ’ επέκταση την έκθεση του οργανισμού στην ακεταλδεϋδη.

Έτσι, εξέτασαν στο εργαστήριο τις επιδράσεις στα δύο ένζυμα 57 διαφορετικών ροφημάτων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τσάγια, αφεψήματα βοτάνων και κάθε είδους αναψυκτικού.

Όπως διαπίστωσαν, μερικά από τα ροφήματα που εξέτασαν, όπως ένα αφέψημα από σπόρους κάνναβης, εντείνουν την δράση του ADH και εμποδίζουν εκείνη του ALDH – συνεπώς, θα παρατείνουν την δράση των παρεπομένων της μέθης.

Οι γκαζόζες όμως με ανθρακικό και λεμόνι και κίτρο, φάνηκε να εντείνουν το ALDH, επιταχύνοντας την διάσπαση της αιθανόλης – και κατ’ επέκταση μειώνοντας τη διάρκεια των παρεπομένων.

Ο δρ Έντζαρντ Έρνστ, ομότιμος καθηγητής Συμπληρωματικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, χαρακτήρισε τα ευρήματα αυτά ενδιαφέροντα, αλλά και διδακτικά.

«Τα ευρήματα αυτά αποτελούν υπενθύμιση ότι τα βότανα και άλλα συμπληρώματα μπορεί να ασκήσουν φαρμακευτικές επιδράσεις, οι οποίες μπορεί να ωφελήσουν ή να βλάψουν την υγεία», είπε.

Ωστόσο επισήμανε ότι τα νέα ευρήματα θα πρέπει να επαληθευτούν σε άλλες εργαστηριακές μελέτες, καθώς και να δοκιμαστούν σε ανθρώπους για να θεωρηθούν οριστικά.

http://ygeia.tanea.gr

Related Post