«Καμπανάκι» για την προληπτική λήψη ασπιρίνης

Τα υγιή άτομα δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν ασπιρίνη με στόχο την πρόληψη των καρδιακών επεισοδίων και του καρκίνου, σύμφωνα με την πιο ενδελεχή μετα-ανάλυση που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα σχετικά με το δημοφιλές Μη Στεροειδές Αντιφλεγμονώδες Φάρμακο (ΜΣΑΦ).

Σε όλους άνω των 50;

Εχει υπάρξει μεγάλη συζήτηση τα τελευταία χρόνια σχετικά με το αν όλα τα άτομα άνω των 50 ετών πρέπει να λαμβάνουν χαμηλή δόση ασπιρίνης σε καθημερινή βάση καθώς διαφορετικά στοιχεία έχουν δείξει ότι το φάρμακο δρα προληπτικά ενάντια σε καρδιαγγειακά επεισόδια αλλά και διαφορετικές μορφές καρκίνου όπως του μαστού ή του παχέος εντέρου.

Ωστόσο η νέα ανασκόπηση των υπαρχόντων στοιχείων που διεξήχθη από ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γουόρικ μετά από παραγγελία του Εθνικού Ινστιτούτου για την Ερευνα στην Υγεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (ΝΗS) , έδειξε ότι οι ισορροπίες είναι πολύ «λεπτές» καθώς η ασπιρίνη συνδέεται και με παρενέργειες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σύσταση σε ολόκληρο τον πληθυσμό για τη λήψη της.

Τα οφέλη

Η ανασκόπηση των ερευνητών έδειξε ότι εμφανίζονταν ποικίλα οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης σε καθημερινή βάση όπως μείωση της τάξεως του 10% στα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και 15% στις καρδιοπάθειες. Αυτές οι μειώσεις μεταφράζονται σε 33 ως 46 λιγότερους θανάτους ανά 100.000 άτομα που λαμβάνουν τη θεραπεία. Ορισμένες άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ημερήσια λήψη ασπιρίνης προλαμβάνει 34 θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου ανά 100.000 ασθενείς.

Οι παρενέργειες

Ωστόσο η καθημερινή λήψη του ΜΣΑΦ φάνηκε να συνδέεται επίσης με αύξηση κατά 37% της γαστρορραγίας καθώς και κατά 32%-38% του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου (με δεδομένο ότι η ασπιρίνη προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας) οδηγώντας σε 68-117 επιπλέον θανάτους ανά 100.000 ασθενείς εξαιτίας γαστρορραγίας και σε 8-10 επιπλέον θανάτους ανά 100.000 ασθενείς εξαιτίας αιμορραγικού εγκεφαλικού.

Η Αϊλίν Κλαρκ, καθηγήτρια Ερευνας για τη Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο Γουόρικ σημείωσε ότι «είναι πολύ λεπτή η ισορροπία μεταξύ των πιθανών οφελών και των κινδύνων από τη λήψη ασπιρίνης. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το πόσο και σε ποιους συστήνουμε τη λήψη του φαρμάκου χωρίς να έχουμε ζυγίσει πρωτύτερα τις παρενέργειες».

Δεν συστήνεται η λήψη σε όλο τον πληθυσμό

Η καθηγήτρια προσέθεσε πως με βάση τα ευρήματα, σε ό,τι αφορά τα εγκεφαλικά και τα καρδιακά επεισόδια η χορήγηση ασπιρίνης προληπτικά σε ολόκληρο τον πληθυσμό δεν συστήνεται αφού οι κίνδυνοι εμφάνισης εσωτερικής αιμορραγίας είναι μεγαλύτεροι από τα όποια οφέλη.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη του καρκίνου, η δρ Κλαρκ υπογράμμισε ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν είναι ακόμη ισχυρά ώστε να ληφθεί ξεκάθαρη απόφαση για το τι πρέπει να γίνει με τον πληθυσμό, ωστόσο δοκιμές που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Σημειώνεται ότι η λήψη του φαρμάκου συστήνεται σε άτομα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς τα οφέλη σε αυτήν την κατηγορία ασθενών είναι ξεκάθαρα.

http://www.tovima.gr

Related Post