«Πολύτιμα» τα 7 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα. Χαρίζουν υγεία, σε παιδιά και εφήβους

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν ανάγκη μια έντονη σωματική δραστηριότητα με ελάχιστη διάρκεια επτά λεπτών. Σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη, η οποία επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα στην εποχή μας αρκετά παιδιά δεν αφιερώνουν καν αυτό τον λίγο χρόνο για άσκηση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Λέβαντσουκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine», μελέτησαν πάνω από 600 παιδιά ηλικίας εννέα έως 17 ετών, των οποίων παρακολούθησαν τη σωματική δραστηριότητα επί μια εβδομάδα με φορητά επιστημονικά όργανα, σε συνδυασμό με την συνεχή καταγραφή άλλων παραμέτρων υγείας (βάρος, περιφέρεια μέσης, πίεση αίματος κ.α.).

Η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται τελικά πολύωρη έντονη σωματική δραστηριότητα για να αποκομίσουν τα οφέλη της άσκησης για την υγεία τους, καθώς ακόμα και επτά λεπτά σε καθημερινή βάση φαίνεται να επαρκούν. Όμως αυτά τα επτά λεπτά πρέπει να αφορούν πραγματικά έντονη άσκηση προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της παχυσαρκίας και άλλων πιθανώς προβλημάτων υγείας.

Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά περνούν πάνω από τα δύο τρία του χρόνου τους (σχεδόν το 70%) σε καθιστικές δραστηριότητες, το 23% σε ελαφρές σωματικές δραστηριότητες, το 7% σε μέτριας έντασης δράσεις και μόλις το 0,6% σε πραγματικά έντονη σωματική δραστηριότητα.

Σε γενικές γραμμές, τα αγόρια κάνουν λιγότερο καθιστική ζωή από τα κορίτσια, ενώ όσο πιο πολύ χρόνο διαρκεί η έντονη άσκηση, τόσο λιγότερο πιθανό είναι τα παιδιά να γίνουν υπέρβαρα. Τα παιδιά με παραπανίσια κιλά εμφανίζουν γρήγορη βελτίωση στο βάρος και στην περιφέρεια της μέσης τους, όταν αυξάνουν το χρόνο και την ένταση της σωματικής δραστηριότητάς τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα οφέλη για την υγεία αν η καθημερινή άσκηση είναι μόνο ήπια ή μέτρια, ακόμα κι αν ο χρόνος για αυτές τις δραστηριότητες αυξηθεί.

Αντίθετα, πιο κρίσιμος είναι ο χρόνος που αφιερώνεται για αληθινά έντονη άσκηση, ακόμα κι αν είναι λίγος. Σε όσα παιδιά ασκούνταν έντονα για πάνω από επτά λεπτά τουλάχιστον τη μέρα, τα οφέλη για την υγεία τους ήσαν σαφώς καλύτερα.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ένα γρήγορο περπάτημα δεν είναι αρκετά καλό (σ.σ. για τα παιδιά)», δήλωσε ο Λέβαντσουκ και πρόσθεσε ότι «τα παιδιά, πέρα από οποιαδήποτε άλλη ήπια έως μέτρια δραστηριότητα κάνουν, πρέπει να βγαίνουν έξω και να κάνουν επίσης έντονη άσκηση». Όπως είπε, είναι σημαντικό να γίνει αυτή η σύντομη καθημερινή άσκηση μέρος της ρουτίνας των παιδιών, ιδίως στην εφηβεία τους, και όχι να κάθονται μπροστά από μια οθόνη όλη την ώρα. Όπως ανέφερε, πέρα από το τι γίνεται σε κάθε οικογένεια, τα σχολεία πρέπει να αναλάβουν το δικό τους ρόλο σε αυτό το θέμα.

http://www.mpa.gr

Related Post