Έξι εντυπωσιακά οφέλη του τσαγιού

Θαύματα κάνουν στην υγεία τα πολύτιμα στοιχεία του

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, εντάξτε το τσάι στη ζωή σας. Τα τρόφιμα που κατά καιρούς συμβουλεύουν οι διαιτολόγοι να τρώμε, όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχα γαλακτοκομικά και άπαχα κρέατα δεν είναι τα μόνα που μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, την καταπολέμηση ασθενειών, την αύξηση των ενεργειακών αποθεμάτων και τη μείωση του άγχους.

Για χιλιάδες χρόνια, το τσάι καταναλωνόταν καθημερινά προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην υγεία των ανθρώπων σε πολλούς πολιτισμούς παγκοσμίως.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πολύτιμα στοιχεία που υπάρχουν σε ένα μόνο φακελάκι τσαγιού είναι ικανά να κάνουν θαύματα στην υγεία, γι’ αυτό το λόγο αξίζει να εντάξουμε το τσάι στην καθημερινότητά μας, καθώς μονάχα οφέλη θα έχουμε και καμία παρενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, μερικά από τα πλεονεκτήματα του τσαγιού είναι:

1. Το τσάι συντελεί στη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους

Μια έρευνα του 2011 για το περιοδικό Obesity έδειξε ότι τα ποντίκια στα οποία δινόταν διατροφή υψηλών λιπαρών αλλά και θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν στο πράσινο τσάι έπαιρναν βάρος με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι τα ποντίκια που δεν λάμβαναν τα ίδια θρεπτικά στοιχεία του τσαγιού. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας υποδεικνύουν ότι τα εκχυλίσματα του πράσινου τσαγιού μπορούν ακόμα και να εμπλακούν στο σχηματισμό του λίπους του σώματος. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, είναι ότι όταν μιλάμε για πράσινο τσάι, εννοούμε το βότανο κι όχι το πράσινο τσάι του εμπορίου που κυκλοφορεί στα ψυγεία και είναι γεμάτο ζάχαρη. Αν θέλετε να πιείτε αυθεντικό πράσινο τσάι, προμηθευτείτε το βότανο και βράστε το ή αγοράστε τα κλασικά σακουλάκια τσαγιού που κυκλοφορούν στα μαγαζιά.

2. Το πράσινο τσάι βοηθάει την όραση

Τα μάτια, όπως και κάθε σημείο του σώματος, μπορεί να υποφέρουν από οξειδωτικό στρες (διαταραχή της ισορροπίας της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου), γεγονός που τα κάνει πιο επιρρεπή στις ασθένειες. Η κατανάλωση ορισμένης ποσότητας πράσινου τσαγιού καθημερινά θα μπορούσε να προλάβει διάφορες ασθένειες, καθώς, όπως έδειξε μια έρευνα του 2010, τα συστατικά του πράσινου τσαγιού επηρεάζουν τους ιστούς των ματιών, ειδικά τον ιστό που σχετίζεται με τον αμφιβληστροειδή. Συνεπώς, εντάξτε σήμερα κιόλας το πράσινο τσάι στη ζωή σας για να έχετε καλύτερη όραση.

3. Το λευκό τσάι σάς κάνει να φαίνεστε νεότεροι

Το λευκό τσάι έχει μεγάλη συγκέντρωση πολυφαινολών (πράγμα πολύ θετικό), οι οποίες έχουν απίστευτα οφέλη. Μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν τσάι έχουν πιθανότατα βρει το ελιξίριο της νεότητας στην κούπα τους! Στην έρευνα, τα εκχυλίσματα λευκού τσαγιού πρόλαβαν την εμφάνιση ρυτίδων, ενδυναμώνοντας την ελαστίνη και το κολλαγόνο, δυο σημαντικούς παράγοντες που εμποδίζουν την εμφάνιση ρυτίδων και γραμμών έκφρασης. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το λευκό τσάι μπορεί να διατηρήσει τις αρθρώσεις σας σε καλύτερη κατάσταση.

4. Το μαύρο τσάι μπορεί να μειώσει το άγχος

Αν νιώθετε αγχωμένοι, τότε ένα φλιτζάνι μαύρου τσαγιού θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε το στρες. Μια έρευνα απέδειξε ότι το μαύρο τσάι κατάφερε να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με το άγχος στους συμμετέχοντες. Ωστόσο, τα οφέλη δεν σταματούν εδώ, καθώς το άγχος αυξάνει και την αρτηριακή πίεση, γεγονός πολύ επικίνδυνο, μιας και αυξάνονται οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Μια έρευνα όμως που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Medical Association έδειξε ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού επί έξι μήνες μειώνει τη συστολική πίεση του αίματος.

5. Το τσάι καταπολεμά το διαβήτη

Μια έρευνα του 2010 που αξιολόγησε διάφορα είδη τσαγιών με καφεΐνη απέδειξε ότι η καφεΐνη στο τσάι μπορεί να συντελέσει στη μείωση του συνολικού κινδύνου του διαβήτη.

6. Το τσάι μπορεί να δυναμώσει την καρδιά

Μια έρευνα έδειξε ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ενδοθηλίου πολύ γρήγορα μετά την κατανάλωσή του. Ωστόσο, φροντίστε να αντισταθείτε στον πειρασμό της προσθήκης γάλακτος στο τσάι σας, αν το πίνετε για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, καθώς η καζεΐνη του γάλακτος μπορεί να μειώσει τα καρδιοαγγειακά οφέλη που έχετε από το τσάι.

Γενικότερα, το τσάι είναι από τα καλύτερα ροφήματα που μπορείτε να πιείτε. Πάρτε το βότανο ή τα σακουλάκια του εμπορίου και απολαύστε το ζεστό ή κρύο. Με οποιονδήποτε τρόπο, το τσάι είναι εκπληκτικό κι έχει απίστευτα πλεονεκτήματα. Αν ήδη έχετε εντάξει το τσάι στη ζωή σας, συνεχίστε να το πίνετε, αν όμως δεν το είχατε σε εκτίμηση, είναι καιρός να αναθεωρήσετε και να ανακαλύψετε όλα τα οφέλη που κρύβει πίσω από τα διάφορα αρώματα και τις γεύσεις στις οποίες υπάρχει.

http://www.newsbeast.gr

Related Post