Έχετε νεύρα; Χρήσιμες συμβουλές για να τα ελέχγετε

Χτυπάτε με δύναμη το τηλέφωνο όταν σας εκνευρίζει ο συνομιλητής σας; Έχετε εμπλακεί σε τρικούβερτο καυγά με έναν οδηγό με αφορμή μια θέση παρκαρίσματος; Έχετε κτυπήσει ποτέ τη γροθιά στον τοίχο έπειτα από έναν καυγά με τον/την σύντροφό σας;

Αν και ο θυμός αποτελεί φυσιολογικό συναίσθημα, μπορεί να σας θέσει εκτός εαυτού, αναφέρουν ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Αντί να τον εκφράσετε με υγιή και θετικό τρόπο, είναι πιθανό να εκδηλώσετε εχθρικότητα και επιθετικότητα – μία αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει στη βία.

Η αλήθεια είναι ότι ο θυμός από μόνος του δεν είναι επιζήμιος. Αντιθέτως, εάν εκφρασθεί σωστά μπορεί να ωφελήσει την υγεία, καθώς μας προστατεύει από επικίνδυνες καταστάσεις και μας δίνει την ώθηση που απαιτείται για να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας.

Εξίσου αληθές είναι ότι κάθε απογοήτευση, ανυπομονησία και απόρριψη μπορεί να προκαλέσει θυμό. Για πολλούς ανθρώπους, ο θυμός αποτελεί πρόσκαιρο φαινόμενο, το οποίο ξεπερνούν εύκολα και ανακτούν την ψυχραιμία τους δίχως να εκραγούν.

Εάν, όμως, το αίμα σας βράζει σε κάθε μικρή αναποδιά της ζωής – όπως είναι το να σας πάρει κανείς την θέση στο πάρκινγκ – ή εάν διαρκώς βρίσκεστε σε ψυχική αναταραχή, πρέπει να μάθετε να ελέγχετε τον θυμό σας. Και αυτό, διότι ο ανεξέλεγκτος θυμός είναι καταστροφικός και δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις, στην εργασία, στην γενικότερη χαρά για τη ζωή, αλλά και στην υγεία.

Αξιολόγηση της έκφρασης του θυμού

Ο θυμός μπορεί να γίνει συνήθεια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως μπορεί να αντιδρά κανείς θυμωμένα σε μια συγκεκριμένη συνθήκη, δίχως να κάνει παύση για να σκεφτεί την αντίδρασή του. Πολλές φορές μάλιστα εκπλήσσει ακόμα και με εμάς τους ίδιους η ένταση της αντίδρασής μας.

Για να καταλάβετε πως εκφράζετε τον θυμό σας, απαντήστε στα ερωτήματα που ακολουθούν:

  • Εκφράζετε τον θυμό σας με τρόπο εξουθενωτικό για εσάς και για τους άλλους;
  • Θυμώνετε πιο συχνά απ’ όσο οι περισσότεροι άλλοι άνθρωποι που ξέρετε;
  • Θυμώνετε περισσότερο απ’ όσο είναι απαραίτητο;
  • Χρησιμοποιείτε απειλητικές εκφράσεις ή χειρονομίες;
  • Θυμώνετε αρκετά ώστε να κτυπάτε, να πετάτε ή να κλωτσάτε αντικείμενα ή ζώντα όντα;
  • Μένετε θυμωμένοι για ώρες;
  • Κρύβετε τα θυμωμένα αισθήματά σας από τους άλλους ή προσπαθείτε να καταστείλετε τον θυμό σας;
  • Χρησιμοποιείτε το αλκοόλ ή ουσίες για να κατευνάσετε την οργή σας;
  • Αναπτύσσετε σωματικά συμπτώματα, όπως μυϊκή ένταση ή αύξηση του καρδιακού παλμού όταν θυμώνετε;
  • Η έκφραση του θυμού σας, σας κάνει συνήθως να αισθάνεστε καλύτερα για τον εαυτό σας και για τον άνθρωπο που σας θύμωσε;

Αναγνωρίστε τους τρόπους με τους οποίους εκφράζετε τον θυμό σας, για να διαπιστώσετε εάν και τι πρέπει να αλλάξετε. Μπορεί να αντιδράτε πολύ έντονα ή πολύ παθητικά. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να μάθετε νέους τρόπους χειρισμού του θυμού σας, για να αντικαταστήσετε τις παλιές, ανθυγιεινές συνήθειες.

Αρχική

Related Post