Ήταν ο Λουκ Πέρι πολύ νέος για εγκεφαλικό; Τι απαντούν οι ειδικοί

Ο θάνατος του Λουκ Πέρι σε ηλικία 52 ετών έπειτα από βαρύ εγκεφαλικό, αποτελεί απόδειξη ότι η εγκεφαλική αυτή βλάβη μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας,αναφέρει η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς.

«Παρότι το εγκεφαλικό επηρεάζει συνήθως μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, δεν είναι μόνο μια ασθένεια των ηλικιωμένων», αναφέρει ο Mitchell S. V. Elkind, πρόεδρος της Αμερικανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ένωσης για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια και προσθέτει:

«Υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ποσοστά εγκεφαλικού σε νέους ανθρώπους αυξάνονται στις ΗΠΑ και αυτό απαιτεί επιπρόσθετη έρευνα».

Μία έκθεση της Αμερικανικής Νευρολογικής Ακαδημίας του 2017, βρήκε ότι το 15% των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνουν σε νέους ενήλικες και εφήβους.

Αλλά η έλλειψη έρευνας, ευαισθητοποίησης και συχνότητα εμφάνισης καθιστά την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων μια πρόκληση.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια αντιπροσωπεύουν το 87% όλων των περιστατικών εγκεφαλικών. Συμβαίνουν όταν ένα αιμοφόρο αγγείο μπλοκάρεται από λιπαρές ουσίες και το αίμα έχει πρόβλημα να περάσει στον εγκέφαλο.

Άλλοι τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων περιλαμβάνουν το θρομβωτικό ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο – που προκαλείται από ένα αποκλεισμένο αγγείο – και το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που προκαλείται από εξασθενημένα αιμοφόρα αγγεία που σπάνε και αιμορραγούν στον εγκέφαλο.

Η αιτία και ο τύπος του εγκεφαλικού που υπέστη ο Πέρι δεν έχουν αποκαλυφθεί. Αλλά ο Elkind σημειώνει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κινδύνους και τα συμπτώματα.

Κίνδυνοι

Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και η υψηλή πίεση του αίματος είναι η κύρια αιτία των εγκεφαλικών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών.

Το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υψηλή πίεση του αίματος, η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις θέτουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η αποφυγή δίαιτας με υψηλές θερμίδες, πολλά κορεσμένα λιπαρά, ακόρεστα λιπαρά και νάτριο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Το ίδιο μπορεί να κάνει και 150 λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, ανέφερε η ένωση.

Τα συμπτώματα

  • Το πρόσωπο παραμορφώνεται
  • Τα χέρια είναι αδύναμα
  • Εμφανίζεται δυσκολία στην ομιλία

Αν δείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, η ένωση συνιστά ότι είναι ώρα να καλέσετε τις πρώτες βοήθειες.

Related Post