Αναψυκτικά… Επιβραδύνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Κι όμως! Αρκεί ένα μεγάλο μπουκάλι αναψυκτικών ή ενεργειακών ποτών για να… αποβλακώσει έναν έφηβο, προειδοποιούν Ελβετοί επιστήμονες επισημαίνοντας ότι τα ανθρακούχα αναψυκτικά αλλά και τα ποτά που εμπεριέχουν καφεΐνη, μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Οι Ελβετοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι τρία κουτάκια ενεργειακών ποτών ή ένα μεγάλο μπουκάλι ανθρακούχων αναψυκτικών την ημέρα, διαταράσσουν τον ύπνο των εφήβων. Σε έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα,οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών και όσων εμπεριέχουν καφεΐνη, επιβραδύνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αναψυκτικά εμποδίζουν τους έφηβους να πέσουν σε βαθύ ύπνο, με αποτέλεσμα αυτό να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εγκεφαλική δραστηριότητα που μπορεί, με τη σειρά της, να οδηγήσει σε σχιζοφρένεια, στη χρήση ναρκωτικών ουσιών και σε διαταραχές προσωπικότητας, επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, Ρέτο Ηούμπερ, από την Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική στη Ζυρίχη.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν τρία χρόνια, αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια άκρως ανησυχητική σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών από τους εφήβους και της εμφάνισης βίαιων συμπεριφορών. Ειδικοί της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ που παρακολούθησαν μαθητές γυμνασίου και λυκείου της Βοστόνης, διαπίστωσαν ότι όσοι εξ αυτών κατανάλωναν περισσότερα από πέντε κουτάκια ανθρακούχων αναψυκτικών με ζάχαρη την εβδομάδα, αντιμετώπιζαν αυξημένες κατά 9%-15% πιθανότητες να εμφανίσουν επιθετική και βίαιη συμπεριφορά σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που έπιναν λιγότερα αναψυκτικά εβδομαδιαίως

http://www.protothema.gr

Related Post