Αντιβιοτικά στην εγκυμοσύνη: Κίνδυνος αποβολής – Τι έδειξε νέα έρευνα

Οι γυναίκες που παίρνουν ορισμένα κοινά αντιβιοτικά στην αρχική φάση της εγκυμοσύνης τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο -έως διπλάσιο- κίνδυνο αποβολής του εμβρύου, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Αντιβιοτικά και Εγκυμοσύνη – Η μελέτη συνδέει πέντε κατηγορίες αντιβιοτικών (μακρολίδες, κινολόνες, τετρακυκλίνες, σουλφοναμίδες και μετρονιδαζόλη) με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, κάτι που δεν ισχύει για την ερυθρομυκίνη και τη νιτροφουραντοΐνη, η οποία χορηγείται για την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων στην εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο και ειδική στη βιοστατιστική δρα Ανίκ Μπεράρντ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό ιατρικό περιοδικό “Canadian Medical Association Journal”, ανέλυσαν στοιχεία για 8.700 αποβολές γυναικών 15 έως 45 ετών, που συνέβησαν κατά μέσο όρο την 14η εβδομάδα της κύησης.

Διαπιστώθηκε ότι ορισμένα αντιβιοτικά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής κατά 60% έως 100%. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος φαίνεται να αφορά τις γυναίκες που παίρνουν αντιβιοτικά, χωρίς να ξέρουν ακόμη ότι είναι έγκυες. Πολλοί γιατροί δεν θα συνταγογραφούσαν αντιβιοτικά, αν γνώριζαν ότι η γυναίκα είναι έγκυος.

Σχεδόν μία στις τέσσερις κυήσεις καταλήγει σε αποβολή για διάφορους λόγους. Οι γυναίκες που κάνουν αποβολή, είναι πιθανότερο να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, να ζούν μόνες τους και να έχουν άλλα προβλήματα υγείας. Για τις γυναίκες έως 30 ετών ο κίνδυνος αποβολής είναι γύρω στο 10%, ενώ για εκείνες άνω των 45 ετών φθάνει το 50%.

Related Post