Απλά tips για ένα «καρδιοπροστατευτικό» μενού

Η τελική σύσταση και η ποιότητα του φαγητού σας επηρεάζεται σημαντικά από τις πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς και από τον τρόπο μαγειρέματος. Αλήθεια, πώς θα παρασκευάσετε σωστά και ισορροπημένα πιάτα που θα αποτελέσουν «ασπίδα προστασίας» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα;

• Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας άπαχο κρέας, επιλέξτε ημιαποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι και τυριά χαμηλά σε λιπαρά, περιορίστε τα τηγανιτά φαγητά και προτιμήστε το ελαιόλαδο ή κάποια μαλακή μαργαρίνη αντί για το ζωικό βούτυρο στις γλυκές και αλμυρές σας παρασκευές, χωρίς να ξεχνάτε το μέτρο.

• Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί) και φροντίστε να αφαιρείτε το ορατό λίπος ιδανικά πριν το μαγείρεμα, διαφορετικά από το πιάτο σας. Επιπλέον, στοχεύστε στην κατανάλωση ψαριού και οσπρίων τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα συνολικά.

• Στραφείτε στα προϊόντα ολικής αλέσεως, καθώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων κατά 30 περίπου τοις εκατό! Εντάξτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως στο πρωινό σας, αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με μαύρο ή πολύσπορο και επιλέξτε μη επεξεργασμένα ζυμαρικά όπως το καστανό ρύζι και τα σπαγγέτι ολικής αλέσεως.

• Περιορίστε τη χρήση επιτραπέζιου αλατιού και την κατανάλωση αλμυρών, παστών και κονσερβοποιημένων προϊόντων. Παράλληλα, αυξήστε την πρόσληψη καλίου μέσω των φυσικών πηγών του, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

• Βάλτε στην καθημερινότητά σας κίνηση. Ξεκινήστε με οποιαδήποτε δραστηριότητα σας ευχαριστεί και αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια και την έντασή της, στοχεύοντας στα τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα, αν όχι όλες, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Nutrimed

Related Post