Απόλυτη ανατροπή: Τι ισχύει με την ασπιρίνη και την προστασία από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια

Για πολλά χρόνια, οι ειδικοί συνιστούσαν στους ενήλικες να λαμβάνουν καθημερινά μια μικρή δόση ασπιρίνης, προκειμένου να προστατεύονται από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ωστόσο, σε μια κίνηση που ανατρέπει πλήρως τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας εξέδωσαν εντελώς αντίθετες με τον κανόνα αυτό οδηγίες.

Η ανατροπή έρχεται μετά από μια μεγάλη κλινική δοκιμή, η οποία έδειξε ότι όχι μόνο η μικρή δόση ασπιρίνης δεν βοηθά υγιείς ηλικιωμένους ανθρώπους στο να επεκτείνουν τη ζωή τους.

Αντιθέτως, οι δύο επιστημονικές ενώσεις έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι η ασπιρίνη μπορεί να συνδέεται με μείζονες αιμορραγίες.

Οι νέες οδηγίες αναφέρουν ότι δεν πρέπει να δίνεται ασπιρίνη για την αποτροπή αρτηριοκληρωτικής καρδιακής ασθένειας σε τακτικά διαστήματα σε ενήλικες άνω των 70 ετών ή σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στη χορήγηση ασπιρίνης σε υγιή άτομα και αντιθέτως θα πρέπει να βελτιώνουν τον τρόπο ζωής τους και να ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη.

Η ασπιρίνη συνίσταται μόνο για άτομα με υψηλό ρίσκο καρδιακής ασθένειας και χαμηλό ρίσκο αιμορραγίας.

Related Post