Βοηθήστε τα νεφρά σας με μαϊντανό

Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν στο μυαλό τους το μαϊντανό σαν ένα καλό καρύκευμα, ενώ σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ένα από τα γνωστότερα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, επειδή είναι πλούσιος σε άλατα ιχνοστοιχείων και σε προβιταμίνη Α.

Η θρεπτική του αξία είναι τόσο σημαντική ώστε θα ήταν θαυμάσιο για την υγεία μας αν το βάζαμε συχνά στο τραπέζι μας, σε σαλάτες, σούπες, σάλτσες κα.

Είναι γνωστό και ως πρασοσέλινο από την αρχαία ακόμα Ελλάδα, αν και η αλήθεια είναι ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν τον έτρωγαν τον μαϊντανό, όμως κανένας Έλληνας ή Ρωμαίος δεν τολμούσε να κάνει μεγάλο συμπόσιο χωρίς ένα στεφάνι μαϊντανού στο κεφάλι, ώστε να απορροφά τις αναθυμιάσεις του κρασιού (με σκοπό να πιούν περισσότερο βέβαια!).

Χρήσιμα μέρη του φυτού έχει διαπιστωθεί ότι είναι όλα! Η ρίζα του περιέχει αιθέριο λάδι, απιΐνη, άμυλο, κολλώδη ουσία και σάκχαρο, τα κλωναράκια και τα φύλλα του, προβιταμίνη Α, άλατα μετάλλων και πινένιο. Οι σπόροι του μαϊντανού περιέχουν αιθέριο λάδι σε μεγαλύτερη ποσότητα από ότι η ρίζα, τερπένια, απιόλη (εμμηναγωγό), απιΐνη, ρετσίνι και κολλώδη ουσία.

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε μέταλλα και έχει περισσότερο σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό. Περιέχει πολλή βιταμίνη Α και Β, καθώς και τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C απ’ ό,τι τα εσπεριδοειδή, ενώ μερικές από τις βιολογικά ενεργές ουσίες του -που ερευνώνται από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ λόγω των πιθανών αντικαρκινικών τους ιδιοτήτων- περιλαμβάνουν:

– Τις κουμαρίνες, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη των θρόμβων του αίματος.
– Τα πολυακετυλένια, που μπλοκάρουν τη σύνθεση προσταγλαδινών.
– Τις μονοτερπένες, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
– Τα φλαβονοειδή, που δρουν ως αντιοξειδωτικά.

Αν και ο μαϊντανός έχει τονωτικές, διεγερτικές και ορεκτικές ιδιότητες, χρησιμοποιείται (εκτός από τη μαγειρική βέβαια) κυρίως σα διουρητικό. Ένα δυνατό αφέψημα από ρίζα, κλωνάρια και φύλλα μαϊντανού, προσφέρει σημαντικά οφέλη σε περιπτώσεις με πέτρες στα νεφρά, αλλά και για απλή αποτοξίνωσή τους, καθώς βοηθά στην αποβολή αλάτων και τοξινών που έχουν κατακρατηθεί από τα νεφρά.

Ωστόσο η υψηλή περιεκτικότητά του σε οξαλικά οξέα επιβαρύνει κάποιες περιπτώσεις νεφρολιθίασης. Σε διαγνωσμένο πρόβλημα νεφρολιθίασης είναι απαραίτητη η σωστή ιατρική αντιμετώπιση και η ανάλογη δίαιτα την οποία θα καθορίσει ο γιατρός.

Επίσης, δεν συνιστάται η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς διεγείρει έντονα το τοίχωμα της μήτρας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί πως, ο μαϊντανός εκτός από τα νεφρά, με την αποβολή τοξινών βοηθά και το ήπαρ, το έκζεμα, την κυτταρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα, ενώ είναι ιδιαίτερα βοηθητικός σε οιδήματα, κυκλοφορικά προβλήματα, δερματοπάθειες και πόνους περιόδου.

Τα αφεψήματα των σπόρων του φυτού, διώχνουν τα αέρια της κοιλιάς, ενώ το πλύσιμο των ματιών με χυμό φρέσκου μαϊντανού, θεραπεύει βλεφαρίτιδες, επιπεφυκίτιδες, καθώς και μώλωπες!

http://www.capitalhealth.gr

Related Post