Γιατί δεν πρέπει να κόβετε τα χάπια στη μέση – Τι επιπτώσεις επιφέρει στην υγεία

Σύμφωνα µε ερευνητές του Πανεπιστηµίου Ghent του Βελγίου, το κόψιμο των χαπιών σε µικρότερες δόσεις μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Η ερευνητική οµάδα του πανεπιστημίου ζήτησε από πέντε εθελοντές να κόψουν, στα δύο, οκτώ χάπια διαφορετικού µεγέθους και σχήµατος χρησιµοποιώντας τρεις τεχνικές – µία ειδική συσκευή διαχωρισµού, ψαλίδι και µαχαίρι κουζίνας.

Το 31% των χαπιών που διαχωρίστηκαν δεν παρουσίαζε την αναµενόµενη δοσολογία δραστικής ουσίας, ενώ ακόµη και τα χάπια που κόπηκαν µε την ειδική συσκευή παρουσίαζαν λάθη στη σύσταση στο 13% των περιπτώσεων. Τα χάπια που χρησιµοποιήθηκαν προορίζονταν για την αντιµετώπιση πολλαπλών παθήσεων, όπως Πάρκινσον, θρόµβωση, καρδιακή ανεπάρκεια και αρθρίτιδα.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Charlotte Verrue, επισήμανε πως ένα σημαντικό ποσοστό των συστατικών χάνεται κατά το διαχωρισμό τους ακόμη κι αν τα χάπια έχουν σχετική εγκοπή, ενώ τόνισε πως οι περισσότερες ταµπλέτες δεν είναι κατάλληλες για διαχωρισµό και πως οι φαρµακοβιοµηχανίες θα πρέπει να εισαγάγουν ένα μεγαλύτερο εύρος δόσεων ώστε ο διαχωρισμός των χαπιών να µην κρίνεται απαραίτητος.

http://www.iefimerida.gr

Related Post