Δημοφιλείς μύθοι σχετικά με τα αίτια του καρκίνου

Τρομακτικά σενάρια για την πρόκληση καρκίνου κυκλοφορούν συνεχώς στο διαδίκτυο σχετικά με αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μας ζωή, όπως για παράδειγμα, τα πλαστικά και τα αποσμητικά σώματος.

Εκτός από το ότι μπορεί να μην αληθεύει μια τέτοια «φήμη», πολλά από αυτά τα σενάρια πιθανόν να προκαλέσουν αναίτια ανησυχία σχετικά με την υγεία μας, αλλά και αυτή της οικογένείας μας.

Ο Timothy Moynihan, M.D., ειδικός στον καρκίνο από τη Mayo Clinic στο Rochester της Μινεσότα, ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά σε κάποιους από τους δημοφιλέστερους μύθους για τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο και εξηγεί γιατί απλά δεν ευσταθούν.

Μύθος: Τα αποσμητικά σώματος μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού
Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να συνδέει τη χρήση τέτοιων προϊόντων με τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με το National Cancer Institute. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει πως, τα αποσμητικά σώματος περιέχουν επιβλαβείς ουσίες, όμως δεν υπάρχουν ακόμα κλινικές μελέτες που να έχουν δώσει οριστική απάντηση στο ερώτημα αν πράγματι το κάνουν.

Μύθος: Τα πλαστικά που μπαίνουν στα μικροκύματα απελευθερώνουν επιβλαβείς, καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα.
Πραγματικότητα: Τα πλαστικά δοχεία που ενδείκνυνται για χρήση σε φούρνους μικροκυμάτων, είναι ασφαλή. Αντιθέτως, πλαστικά που ο κατασκευαστής τους δεν τα έχει φτιάξει ώστε να χρησιμοποιούνται σε φούρνους μικροκυμάτων, όντως θα μπορούσαν ακόμα και να λιώσουν ή να διαρρεύσουν χημικές ουσίες στο φαγητό. Έτσι, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η χρήση μη κατάλληλων για τη συσκευή αυτή σκευών.

Μύθος: Οι καρκινοπαθείς δεν πρέπει να τρώνε ζάχαρη, επειδή βοηθάει τον καρκίνο να αναπτυχθεί γρηγορότερα.
Πραγματικότητα: Η ζάχαρη δεν κάνει τον καρκίνο να μεγαλώνει γρηγορότερα. Όλα τα κύτταρα -συμπεριλαμβανομένων και των καρκινικών- εξαρτώνται από το σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη) για να αντλήσουν ενέργεια. Όμως δίνοντας περισσότερη ζάχαρη στα κύτταρα του καρκίνου, δε σημαίνει ότι επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, όπως και στερώντας τη δε σημαίνει ότι θα την επιβραδύνουν.

Μύθος: Οι καλοί άνθρωποι δεν παθαίνουν καρκίνο
Πραγματικότητα: Στην αρχαιότητα η ασθένεια αντιμετωπιζόταν συχνά σαν τιμωρία για τις κακές πράξεις ή σκέψεις που έκαναν. Σε μερικούς πολιτισμούς, αυτή η άποψη εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα βέβαια. Αν όμως κάτι τέτοιο ήταν αλήθεια, πως μπορεί να εξηγήσει κανείς γιατί ένα βρέφος 6 μηνών εμφανίζει καρκίνο, ενώ δεν έχει ακόμα προλάβει ούτε να ζήσει, όχι να κάνει κακό; Δεν υπάρχει απολύτως καμία απόδειξη πως κανείς νοσεί από καρκίνο επειδή είναι κακός.

Μύθος: Ο καρκίνος είναι κολλητικός
Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγουμε κάποιον επειδή έχει καρκίνο. Δεν κολλάει! Μπορούμε να περνάμε χρόνο με έναν καρκινοπαθή, αλλά και να τον αγγίζουμε χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί η βοήθειά και η παρέα μας να αποδειχθεί πιο πολύτιμη από ποτέ.

Αν και ο καρκίνος από μόνος του δεν είναι μεταδοτικός, μερικές φορές κάποιοι ιοί, που είναι μεταδοτικοί, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου. Παραδείγματα ιών που το κάνουν αυτό:

– Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV): μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και άλλων μορφών.

– Ηπατίτιδα C: ιός που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή ή τη χρήση μολυσμένων ενδοφλέβιων βελόνων και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος.

Ο οικογενειακός γιατρός είναι ο καταλληλότερος για την ενημέρωση σχετικά με την προστασία από τους προαναφερθέντες ιούς.

http://www.capitalhealth.gr

Related Post