Διατροφή μετά από έμφραγμα

Το έμφραγμα αποτελεί ένα σοβαρό, δυνητικά θανατηφόρο επεισόδιο, που χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης.

Αν και εμφανίζεται αιφνίδια, ουσιαστικά αποτελεί συνέπεια μια μακροχρόνιας διαταραχής της λειτουργίας των αγγείων, της λεγόμενης «αθηροσκλήρωσης», η οποία συνδέεται στενά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.
Έτσι, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των οδηγιών που δίνονται σε έναν ασθενή μετά από έμφραγμα, με στόχο την ταχύτερη ανάρρωση αλλά και την πρόληψη της εμφάνισης νέου επεισοδίου μελλοντικά.

Παρακάτω, θα βρείτε τις κυριότερες διατροφικές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσει ένα άτομο που έχει υποστεί έμφραγμα:

Ενισχύστε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, δίνοντας έμφαση στην ποικιλία και τα έντονα χρώματα. Στοχεύστε σε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Επιλέξτε προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια, δημητριακά πρωινού, μακαρόνια, ρύζι) έναντι των αντίστοιχων επεξεργασμένων.

Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών επιλέγοντας γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά χαμηλών λιπαρών. Επιπλέον, μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 1 φορά την εβδομάδα κι επιλέξτε κρέατα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.

Περιορίστε την πρόσληψη trans λιπαρών οξέων, αποφεύγοντας την κατανάλωση τηγανιτών φαγητών, γευμάτων τύπου fast food και τροφίμων όπως οι σκληρές μαργαρίνες, τα έτοιμα κέικ, κρουασάν, μπισκότα και αρτοσκευάσματα, οι κατεψυγμένες ζύμες, πίτσες και σφολιάτες, και τα αλμυρά σνακ όπως κράκερ και πατατάκια.

Καταναλώστε ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα, επιλέγοντας ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, ο γαύρος, η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο τόνος.

Επιλέξτε όσπρια και λαδερά φαγητά 2-3 φορές την εβδομάδα.

Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο ως κύριο προστιθέμενο λίπος στο φαγητό και τις σαλάτες.

Μειώστε την πρόσληψη νατρίου-αλατιού, περιορίζοντας το προστιθέμενο αλάτι στο φαγητό και αποφεύγοντας τρόφιμα πλούσια σε αυτό, όπως κονσέρβες, παστά τρόφιμα, αλμυρά τυριά, αλλαντικά, λουκάνικα, λαχανικά σε μορφή τουρσί, έτοιμους χυμούς/ σάλτσες/ σούπες, αλατισμένα σνακ και αλατισμένους ξηρούς καρπούς.

Εάν έχετε αυξημένο σωματικό βάρος, επιδιώξτε σταδιακή απώλεια.

Related Post