Διατροφική για την πρόληψη του καρκίνου

Ο καρκίνος αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες πρόωρου θανάτου και παρά το γεγονός ότι είναι μια πολύ-παραγοντική νόσος, είναι πλέον γνωστό πως οι συνήθειες του τρόπου ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του.

Ειδικότερα, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως η διατροφή συνδέεται στενά με την εμφάνιση της νόσου, με ορισμένα τρόφιμα και ομάδες τροφίμων να δρουν προστατευτικά και άλλα, να σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης της νόσου.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται με τη μελέτη και την πρόληψη του καρκίνου, έχουν δημοσιεύσει συστάσεις, προτείνοντας την υιοθέτηση συνηθειών που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισής του. Παρακάτω θα δείτε ορισμένες από αυτές:

Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος: Το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία – ειδικότερα η κεντρικού τύπου- συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πολλών μορφών καρκίνου. Αντίθετα, η επίτευξη και διατήρηση φυσιολογικού βάρους σε όλα τα στάδια της ζωής, μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά.

Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα: Η σωματική αδράνεια και ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και άλλα προβλήματα υγείας, λειτουργώντας επιβαρυντικά ως προς την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Από την άλλη, η συστηματική άσκηση φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών της νόσου.

Ενισχύστε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών: Πρόκειται για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα φυτοχημικά συστατικά, που έχει φανεί ότι ασκούν αντικαρκινική δράση. Δώστε έμφαση στην ποικιλία, επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά εποχής όλων των χρωμάτων.

Επιλέξτε προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης: Έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η υψηλή πρόσληψη των οποίων δρα προστατευτικά ενάντια στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Επιπλέον, προσφέρουν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού και μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

Περιορίστε την κατανάλωση νατρίου-αλατιού: H υψηλή κατανάλωση αλατιού και τροφίμων που διατηρούνται σε αλάτι, έχει ενοχοποιηθεί για αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου. Στοχεύστε σε μείωση της προσλαμβανόμενης ποσότητας αλατιού, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό ή αποτελούν «κρυφές» πηγές του.

Μειώστε το κόκκινο κρέας και αποφύγετε τα αλλαντικά και επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος: Τα εν λόγω τρόφιμα περιέχουν συστατικά που έχει φανεί ότι αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Δώστε προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ: Εάν καταναλώνετε αλκοόλ, περιοριστείτε σε 1 ποτό ανά ημέρα εάν είστε γυναίκα και σε έως 2 ποτά ανά ημέρα εάν είστε άνδρας, καθώς η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου.

Related Post