Εμμηνόπαυση: 7 παράδοξα συμπτώματα πλην των εξάψεων

Η εμμηνόπαυση αποτελεί φυσιολογικό σύμπτωμα της γήρανσης των γυναικών με κοινές ενδείξεις τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Υπάρχουν όμως και άλλα, λιγότερο γνωστά συμπτώματα που σηματοδοτούν την έναρξη της εμμηνόπαυσης, όπως οι αλλεργίες, τα εύθραυστα νύχια και η απώλεια μαλλιών.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η εμμηνόπαυση συμβαίνει στις ηλικίες 45-55 όταν μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων. Σε αυτή την ηλικία, ο περίοδοι αραιώνουν και σπανιότερα σταματούν απότομα.

Περίπου το 75% των γυναικών παρουσιάζουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα που πολλές γυναίκες αγνοούν ότι συνδέονται με την εμμηνόπαυση.

Απώλεια μαλλιών

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αλλάζουν οι ορμόνες του οργανισμού, κάτι που συχνά οδηγεί σε χαμηλότερη παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, δύο ορμονών που συμβάλλουν στην ενίσχυση και ανάπτυξη των μαλλιών. Η μειωμένη παραγωγή αυτών των ορμονών είναι και ο λόγος που πολλές γυναίκες παρουσιάζουν τριχόπτωση ή αραίωση των μαλλιών.

Αλλεργίες

Οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν και αλλαγές στο ανοσοποιητικό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευαισθησία σε αλλεργίες, οι οποίες πιθανώς πέρασαν απαρατήρητες στο παρελθόν.

Εύθραυστα νύχια

Τα κυμαινόμενα επίπεδα οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση επηρεάζουν τη δύναμη αλλά και την όψη των νυχιών.

Αλλαγές στην οσμή του σώματος

Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις έχουν ως αποτέλεσμα την υπερλειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στην οσμή του σώματος

Αίσθηση καψίματος στη γλώσσα

Πρόκειται για μια από τις λιγότερο γνωστές παρενέργειες της εμμηνόπαυσης, που επίσης προκαλείται από ορμονική ανισορροπία. Η γλώσσα που καίει προκαλεί επίσης αίσθηση ξηρότητας, φαγούρα στο στόμα, μεταλλική γεύση ή μούδιασμα στο στόμα.

Νομίζετε ότι παθαίνετε ηλεκτροπληξία

Η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων επηρεάζει άμεσα το νευρικό σύστημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αίσθηση ηλεκτροσόκ στο κεφάλι και στο δέρμα και συχνά προηγείται μιας έξαψης.

Μούδιασμα των άκρων

Οι γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση μπορεί να βιώσουν αίσθηση μυρμηγκιάσματος στα χέρια και τα πόδια λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων.

Related Post