Εξιτήριο από το ΙΑΣΩ πήρε η Ελληνίδα μητέρα για την οποία μιλά όλος ο πλανήτης

Πανευτυχής η 33χρονη Ματίνα Καραβοκύρη, στο πλευρό του συζύγου της, δηλώνει απέραντα συγκινημένη που μετά από τέσσερις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης και με ελάχιστες ελπίδες τεκνοποίησης λόγω σοβαρού γενετικού προβλήματος, κατάφερε τελικά να νικήσει τα εμπόδια και να αποκτήσει ένα παιδί. Η Ελληνίδα μητέρα που έγινε επίκεντρο και δίχασε τα ΜΜΕ σε όλο τον πλανήτη, μπορεί τώρα να επιστρέψει στο σπίτι της, και να απολαύσει την οικογενειακή γαλήνη, με τον σύζυγο και το μωρό της.

Λίγο πριν αποχωρήσει από το ΙΑΣΩ, η Ματίνα Καραβοκύρη έκανε δηλώσεις με τον σύζυγό της, τους δημοσιογράφους:

«Για μένα η γέννηση αυτού του παιδιού είναι ένα θαύμα. Μετά από πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής, και πολλές δυσκολίες σήμερα κρατάω αγκαλιά το παιδί μου. Το δικό μου παιδί. Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα, όλη την επιστημονική και ιατρική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools που κατάφερε το σχεδόν ακατόρθωτο και μου χάρισαν αυτό το παιδί. Εύχομαι σε όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να γίνουν μητέρες να πιστέψουν ότι υπάρχει ελπίδα. Αρκεί να έχουν συμπαραστάτες τους σε αυτόν τον αγώνα Επιστήμονες που έχουν τη γνώση, την εξειδίκευση και την επιμονή να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα. Σε καμία γυναίκα δεν πρέπει να αφαιρεθεί το δικαίωμα να κάνει παιδί με δικό της γενετικό υλικό», ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα.

Πως η Ελληνίδα μητέρα απέκτησε μωρό με τη μέθοδο της “Μητρικής Ατράκτου” 

Η μέθοδος της Μητρικής Ατράκτου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά Παγκοσμίως, από την Institute of Life και την Embryotools. Τι έκαναν οι έλληνες και ισπανοί επιστήμονες. Εμφύτευσαν μιτοχόνδρια που προέρχονται από δωρήτρια, η οποία πρόσφερε το “περίβλημα” του ωαρίου της (κυτταρόπλασμα) στα ωράρια της μητέρας, διατηρώντας ακέραιο το γενετικό της υλικό. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν στο “τροποποιημένο ωράριο” τη συνήθη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, χρησιμοποιώντας και το γενετικό υλικό του πατέρα. Ετσι το μωρό γεννήθηκε μεν με τη βοήθεια δότριας, αλλά αποκλειστικά με το γενετικό υλικό των δύο γονιών του.

Διαβάστε λεπτομέρειες για τη μέθοδο της “Μητρικής Ατράκτου

Μιλώντας στο TLIFE ο γυναικολόγος Παναγιώτης Ψαθάς εξήγησε, πως κατάφερε με τη μέθοδό του να χαρίσει σε μία μητέρα ένα υγιέστατο αγόρι: “Καταρχήν αυτή η ιδέα έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια. Πρώτα έγιναν πειράματα σε πειραματόζωα τα οποία πειράματα διενεργήθηκαν στα εργαστήρια των συνεργατών μας στην Ισπανία και τα αποτελέσματα βραβεύθηκαν στο Παναμερικανικό Συνέδριο που αφορά θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, παίρνοντας μάλιστα και το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 1700 αιτήσεις”, λέει ο γιατρός και συμπληρώνει ότι: “Η  τεχνική αυτή δεν εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε γυναίκα και για οποιονδήποτε λόγο. Εφαρμόζεται μόνο σε γυναίκες που έχουν επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, γιατί έχουν φτωχής ποιότητας έμβρυα”.

Ο γιατρός που δημιούργησε ωάριο από δυο γυναίκες στο TLIFE! Όσα εξηγεί για τη μέθοδό του που συζητά όλος ο κόσμος!

Γιατί αντέδρασαν τα ξένα ΜΜΕ

Το BBC έγραψε πως η μέθοδος της “Μητρικής Ατράκτου” αναπτύχθηκε αρχικά για να βοηθήσει τις οικογένειες με «θανατηφόρες μιτοχονδριακές νόσους που μεταδίδονται από τη γυναίκα στο μωρό», ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε σε μία γυναίκα με πολλαπλές ανεπιτυχείς εξωσωματικές.  Οι ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο τονίζουν ότι η γονιμότητα και η πρόληψη μιας ασθένειας είναι πολύ διαφορετικοί στόχοι από ηθικής πλευράς.

Διαβάστε τις αντιδράσεις του Βρετανικού Τύπου

Απαντώντας στους βρεττανούς συναδέλφους του ο γυναικολόγος Παναγιώτης Ψαθάς αναφέρει: “Το κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανία έχει αδειοδοτήσει συγκεκριμένες μονάδες εξωσωματικής για να προβούν σε αυτή την εφαρμογή της τεχνικής σε γυναίκες που πάσχουν από μιτοχονδριακές παθήσεις. Εμείς λοιπόν εφαρμόσαμε αυτή την τεχνική σε γυναίκες που πάσχουν από υπογονιμότητα. Διότι η υπογονιμότητα είναι αρρώστια. Θεωρείται πάθηση. Άρα λοιπόν, θεραπεύουμε συγκεκριμένες μορφές υπογονιμότητας  με αυτή την τεχνική και βρισκόμαστε στη φάση της κλινικής έρευνας, με την οποία θέλουμε να αποδείξουμε ότι πραγματικά αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει συγκεκριμένα υπογόνιμα ζευγάρια”, καταλήγει ο γυναικολόγος.

Related Post