ΕΟΦ Προϊόντα κάνναβης ΠΑΡΑΝΟΜΑ απαγορεύεται κάθε διαφημιστική ή προωθητική ενέργεια

Ευεργετικές ιδιότητες πρόληψης, αγωγής ή ακόμα και θεραπείας, υπόσχονται διάφορα προϊόντα που περιέχουν κανναβινοειδή και προβάλλονται με παραπλανητικό τρόπο σαν «φαρμακευτικά», θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δέχεται καθημερινά ερωτήματα, αναφορές και καταγγελίες για τέτοιου είδους προϊόντα που παρουσιάζονται ως «θαυματουργά». Συνήθως πρόκειται για βρώσιμα ή άλλα προϊόντα που περιέχουν κανναβινοειδή, για τα οποία δεν έχει διαμορφωθεί το κανονιστικό πλαίσιο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, διακινούνται όμως από καταστήματα, φυσικά και διαδικτυακά.

Ο ΕΟΦ, με πρωταρχικό στόχο την προστασία των πολιτών και με δεδομένο ότι η συζήτηση γύρω από την κάνναβη, τις ιδιότητες και τις χρήσεις της, βρίσκεται σε εξέλιξη απασχολώντας τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, κρίνει σκόπιμο να διευκρινίσει τι ισχύει για τη φαρμακευτική κάνναβη στη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή, το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα για την κυκλοφορία σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης είναι πλέον καθορισμένο και οι διαδικασίες χορήγησης των κατάλληλων εγκρίσεων έχουν ήδη ξεκινήσει. Το νομικό πλαίσιο που ισχύει, αφορά αυστηρά στα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2% για ιατρικούς σκοπούς.

Οι πρώτες άδειες σε εταιρείες για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας δόθηκαν το Νοέμβριο του 2018. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΦ δεν έχει εκδώσει καμία έγκριση κυκλοφορίας τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης μέχρι σήμερα. Επίσης, δεν έχει κάνει δεκτή καμία γνωστοποίηση κυκλοφορίας προϊόντος ως συμπλήρωμα διατροφής με κάνναβη.

Επιπλέον, για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, όπως και για τα λοιπά συνταγογραφούμενα φάρμακα, απαγορεύεται κάθε διαφημιστική ή προωθητική ενέργεια, καθώς και η παροχή δωρεάν δειγμάτων στο κοινό, τονίζει ο ΕΟΦ.

Παράλληλα, όμως, λειτουργούν εταιρείες και καταστήματα – φυσικά και διαδικτυακά- που εμπορεύονται βρώσιμα ή άλλου είδους προϊόντα τα οποία περιέχουν κανναβινοειδή (π.χ. CBD, CBDa, CBC κ.λπ.) με περιεκτικότητα σε THC μέχρι 0,2%. Εκτός του ότι δεν έχει διαμορφωθεί το κανονιστικό πλαίσιο για τους όρους διάθεσής τους στην αγορά, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, συχνά προβάλλονται με παραπλανητικό τρόπο. Δηλαδή, δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για «θαυματουργά» προϊόντα με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες, αφού η προώθησή τους εμπεριέχει ισχυρισμούς που προσιδιάζουν μόνο σε φάρμακα, αποδίδοντάς τους ιδιότητες πρόληψης, αγωγής ή θεραπείας ανθρώπινης νόσου.

Ο ΕΟΦ διεξάγει σχετικούς ελέγχους και προειδοποιεί ότι θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με το πνεύμα της νομοθεσίας, αλλά συνεχίζουν απτόητες την παραπλάνηση των πολιτών θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.

Related Post