Επικίνδυνο ναρκωτικό η…ζάχαρη!

Είναι η ζάχαρη ένα επικίνδυνο ναρκωτικό που θα πρέπει να ελέγχεται και να ρυθμίζεται από το κράτος;

Ο Paul van der Velpen, ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας του Άμστερνταμ, της ολλανδικής πρωτεύουσας, όπου η πώληση της κάνναβης είναι νόμιμη, θέλει να δει τη ζάχαρη κάτω από κρατικό έλεγχο και ρυθμίσεις.

“Ακριβώς όπως το αλκοόλ και ο καπνός, η ζάχαρη είναι στην πραγματικότητα ένα ναρκωτικό. Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι σημαντικός. Η χρήση της ζάχαρης θα πρέπει να αποθαρρύνεται. Και οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους”, έγραψε σε μια επίσημη δημόσια ιστοσελίδα για την υγεία .

“Αυτό μπορεί να φαίνεται υπερβολικό και τραβηγμένο, αλλά η ζάχαρη είναι το πιο επικίνδυνο ναρκωτικό των καιρών και μπορεί ακόμα να αποκτηθεί εύκολα παντού”.

Ο κ. Van der Velpen αναφέρει έρευνες που υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη, σε αντίθεση με το λίπος ή άλλα τρόφιμα , παρεμβαίνει στην όρεξη δημιουργώντας μια ακόρεστη επιθυμία να συνεχίσουμε το φαγητό, μια επίδραση που κατηγορεί τη βιομηχανία τροφίμων ότι χρησιμοποιεί για να αυξήσει την κατανάλωση των προϊόντων της.

“Η ζάχαρη αναστατώνει τον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό. Όποιος χρησιμοποιεί ζάχαρη θέλει όλο και περισσότερο , ακόμα και όταν δεν είναι πλέον πεινασμένος. Για παράδειγμα, κάποιος τρώει αυγά θα σταματήσει να τρώει. Όμως, αν τρώει cookies πχ θα τρώει ακόμα και όταν το στομάχι του πονέσει”, υποστήριξε.

“Η κατανάλωση ζάχαρης είναι στην πραγματικότητα μια μορφή εθισμού . Είναι εξίσου δύσκολο να απαλλαγούμε από την παρόρμηση για γλυκά, όπως γίνεται και με το κάπνισμα. Έτσι οι δίαιτες λειτουργούν μόνο προσωρινά. Μια θεραπεία απεξάρτησης για τοξικομανείς είναι καλύτερη”.

Ο ανώτερος υπάλληλος υγείας θέλει να δει τους φόρους για τη ζάχαρη και νομικά όρια για το ποσό που μπορεί να προστεθεί στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Θέλει, επίσης, τύπου τσιγάρων προειδοποιήσεις στα γλυκά και αναψυκτικά λέγοντας στους καταναλωτές ότι “η ζάχαρη είναι εθιστική και κάνει κακό στην υγεία”.

“Οι ασφάλειες υγείας θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τη θεραπεία εθισμού για τους παχύσαρκους πελάτες τους . Στα σχολεία δεν θα πρέπει να πωλούν γλυκά και αναψυκτικά. Οι παραγωγοί των αθλητικών ποτών που είναι γεμάτα ζάχαρη πρέπει να μηνυθούν για παραπλανητική διαφήμιση και ούτω καθεξής” είπε.

Ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων στην Ολλανδία έχει διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερο από το ήμισυ των Ολλανδών ενήλικων και ένα στα επτά παιδιά είναι υπέρβαρα σε μια χώρα που φημίζεται για τις τηγανιτές κροκέτες της.

Ζήτησε επίσης αυστηρότερη ρύθμιση της πώλησης και της κατανάλωσης ζάχαρης, προειδοποιώντας ότι είναι το “πιο επικίνδυνο ναρκωτικό των καιρών”.

Είναι αυστηρότερη ρύθμιση της ζάχαρης η δρόμος προς τα εμπρός ;

Ο Δρ Ρίτσαρντ Τζόνσον, Καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο έχει ερευνήσει την επίδραση της ζάχαρης στο ανθρώπινο σώμα .

Είπε στο BBC Radio 5 live είναι Up All Night: “Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι με τα ποτά με ζάχαρη, γιατί μπορείτε να πάρετε μια μεγάλη δόση πολύ γρήγορα … έτσι η επισήμανση των αναψυκτικών θα ήταν ένα θετικό βήμα”.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εμφανιστεί μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση ζάχαρης με τον διαβήτη, την κακοήθεια, καθώς και καρδιαγγειακά προβλήματα και προβλήματα στο νευρικό και το πεπτικό σύστημα.

Επιπλέον, προκαλεί διαταραχές στην λειτουργία των κυττάρων, αυξάνει το επίπεδο των αιμοπεταλίων και προκαλεί

το σύνδρομο της υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής στα παιδιά.

Αθανάσιος Μπούκαλης Νευροχειρουργός
Ιδρυτής της International Medical Rights
https://www.facebook.com/Athanasis.Boukalis.IMR
email: dr_athanasis@hol.gr

Related Post