Επιτρέπεται η μπανάνα στη δίαιτα;

Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας φρούτα, αφού έχει τέλεια γεύση και ταιριάζει υπέροχα με το γιαούρτι και τα δημητριακά, ενώ συνδυάζεται εύκολα και με άλλα φρούτα και λαχανικά για να φτιάξουμε γευστικά smoothies.

Και ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να χάσουμε βάρος πρέπει να τρώμε μπόλικα φρέσκα φρούτα, μήπως η μπανάνα δεν πρέπει να είναι ένα από αυτά;

Η αλήθεια είναι ότι σε σύγκριση με άλλα φρούτα η μπανάνα έχει αρκετούς υδατάνθρακες. Μια μέτρια μπανάνα έχει 105 θερμίδες και παρέχει 27 γραμμάρια υδατανθράκων –περισσότερους απ’ όσους έχουν δύο φέτες λευκό ψωμί!– εκ των οποίων τα 14 γραμμάρια είναι σάκχαρα (φρουκτόζη).

Μπορεί τα σάκχαρα των φρούτων να είναι φυσικά, επομένως είναι κάπως πιο ποιοτικά από την επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη που βάζουμε στον καφέ μας, πρέπει και πάλι να προσέχουμε, καθώς η φρουκτόζη μεταβολίζεται γρήγορα προκαλώντας σκαμπανεβάσματα στο ζάχαρο του αίματος, άρα και στα επίπεδα της ενέργειάς μας και στο αίσθημα της πείνας.

Αν η μπανάνα είναι ένα από τα αγαπημένα σας φρούτα, δεν χρειάζεται να την απαρνηθείτε σε περίπτωση που κάνετε δίαιτα. Μία και μόνο τροφή δεν μπορεί να αποτρέψει την επιθυμητή απώλεια βάρους, όπως και μία μόνο τροφή δεν μπορεί να εξασφαλίσει απώλεια των περιττών κιλών. Αυτό που πρέπει να προσέχετε είναι να μην τη συνδυάζετε με άλλα φρούτα πλούσια σε σάκχαρα, όπως το σύκο, αλλά και να μην την καταναλώνετε σε καθημερινή βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μπανάνα δεν πρέπει να λείπει εντελώς από τη διατροφή, αφού είναι καλή πηγή πολύτιμων συστατικών, όπως η δυναμωτική βιταμίνη C, το κάλιο, η βιταμίνη Β6 και διάφορες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες.

Ένας έξυπνος τρόπος να εντάξετε την μπανάνα στη δίαιτα είναι να τη συνδυάσετε με μια πηγή πρωτεϊνών και καλών λιπαρών, όπως το φιστικοβούτυρο ή το βούτυρο αμυγδάλου, για να δημιουργήσετε ένα ισορροπημένο σνακ που θα σας δώσει ενέργεια και παράλληλα θα ικανοποιήσει την επιθυμία σας για γλυκό.

Related Post