Η βιταμίνη D δεν βοηθά την υγεία των οστών

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D φαίνεται πως δεν ενδυναμώνουν τα οστά στους υγιείς ενήλικες και συνεπώς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί εκ του συνόλου των ενηλίκων άνω των 50 ετών λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D για να προλάβουν την οστεοπόρωση, μία πάθηση που κάνει τα οστά αδύναμα και εύθραυστα.

Ωστόσο, μία νέα μελέτη σε 4.000 υγιείς ενήλικες από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό The Lancet, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν βελτιώνει την οστική πυκνότητα των ισχύων, της σπονδυλικής στήλης, του αντιβραχίονα και γενικά του συνόλου των οστών στο σώμα.

Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D συνίσταται προς το παρόν σε άτομα που μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη, όπως σε γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν, σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 5 χρονών και σε άτομα άνω των 65 ετών, που δεν εκτίθενται συχνά στον ήλιο.

Πηγή: The Independent

Related Post