Η διατροφική αξία του καλαμαριού

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής ξεκίνησε και τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους. Μάλιστα, η ένταξή τους στο νηστίσιμο διαιτολόγιο, πέρα από τη γεύση μπορεί να ενισχύσει και τη διατροφική του αξία, προσφέροντας συστατικά που απουσιάζουν λόγω της αποφυγής κατανάλωσης ζωικών προϊόντων. Ας δούμε, λοιπόν, τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει το καλαμάρι, που αποτελεί μια συχνή επιλογή θαλασσινού κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Τα καλαμάρια, είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνης Β12, που περιέχονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και συνεπώς λείπουν από το σαρακοστιανό μενού. Ακόμη, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και παράλληλα, έχει φανεί ότι ασκούν θετική επίδραση στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Από την άλλη, τα καλαμάρια προσφέρουν σημαντικά ποσά βιταμίνης Β2, βιταμίνης Ε, χαλκού, φωσφόρου, ψευδαργύρου, μαγνησίου, σιδήρου, καλίου και σεληνίου, ενώ το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο -όταν δεν τηγανίζονται- τα καθιστά μια πολύ καλή επιλογή για άτομα που επιθυμούν να ρυθμίσουν το σωματικό τους βάρος.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι τα καλαμάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, χωρίς ωστόσο αυτό να συνεπάγεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Σε γενικές γραμμές, έχει φανεί ότι η χοληστερόλη των τροφίμων δε συνδέεται με αύξηση των επιπέδων της στο αίμα, για την οποία ευθύνονται κυρίως άλλα συστατικά της διατροφής, όπως τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα. Σε κάθε περίπτωση, άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία θα ήταν καλό να μην υπερκαταναλώνουν πλούσιες πηγές χοληστερόλης.

Related Post