Η επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στα οστά

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Ενδοκρινολογικής Εταιρίας, η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να έχει οφέλη για τη μυϊκή μάζα και την οστική υγεία γυναικών μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 103 γυναίκες ηλικίας 55 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίες είχαν μπει στην εμμηνόπαυση 5,5 χρόνια νωρίτερα. Οι εθελόντριες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τις διατροφικές συνήθειες του περασμένου μήνα, μέσω του οποίου αξιολογήθηκε η προσκόλληση στο πρότυπο της μεσογειακής δίαιτας, ενώ πραγματοποιήθηκαν και μετρήσεις οστικής πυκνότητας, λιπώδους και άλιπης μάζας σώματος.

Συνολικά, ο μεγαλύτερος βαθμός προσκόλλησης στις αρχές της μεσογειακής διατροφής βρέθηκε να συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα μυϊκής μάζας και οστικής πυκνότητας στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Μάλιστα, η συσχέτιση φάνηκε να είναι ανεξάρτητη από παράγοντες που επηρεάζουν την οστική πυκνότητα, όπως η χρήση ορμονικής θεραπείας, το κάπνισμα και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετισθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνου και άλλων χρόνιων νοσημάτων, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει την επίδρασή της στη σύσταση σώματος μετά την εμμηνόπαυση. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η υιοθέτηση ενός μεσογειακού διατροφικού προτύπου θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει μια χρήσιμη στρατηγική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Related Post