Η υγιεινή διατροφή προστατεύει από την κατάθλιψη

Η υγιεινή διατροφή δεν προστατεύει τον άνθρωπο μόνο από τις ασθένειες, αλλά και από την κατάθλιψη.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Φινλανδίας με τη συμμετοχή 2.000 ατόμων, στα οποία παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης όταν ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με τη δρ Anu Ruusunen, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή όχι μόνο καταπολεμά την κατάθλιψη, αλλά επιπλέον την προλαμβάνει.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα που κάνουν καλή διατροφή λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός, με αποτέλεσμα να αποκαθίσταται η ψυχολογική τους κατάσταση.

Ως υγιεινή ορίζεται η διατροφή που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, ψάρια, πουλερικά, τυριά με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ.

Αντίθετα, μια διατροφή που περιλαμβάνει κυρίως τροφές με ζάχαρη, επεξεργασμένο κρέας (λουκάνικα κτλ) και τζανκ-φουντ, συνδέεται με την αυξημένη παρουσία συμπτωμάτων κατάθλιψης, ενώ τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12, η κατανάλωση τσαγιού και καφέ, αλλά και διάφοροι συμπυκνωμένοι οροί δεν έχουν καμία σχέση με την πρόληψη της κατάθλιψης.

Η μελέτη είχε διάρκεια από 13 έως 20 χρόνια και έδειξε επίσης ότι οι αλλαγές στη διατροφή παρουσιάζουν σημαντικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, γεγονός πολύ σημαντικό, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η κατάθλιψη αποτελεί πλέον μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ιατρική.

Κι αυτό γιατί όχι μόνο αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά και επειδή οι επιπτώσεις που προκαλεί στη δημόσια υγεία, την οικονομία και την ποιότητα ζωής είναι τεράστιες.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να βρεθούν νέες προσεγγίσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά και για την πρόληψή της και πως η διατροφή και ο καθημερινός τρόπος ζωής ανήκουν σίγουρα σ’ αυτές.

Related Post