Θετικά νέα από δοκιμές φαρμάκων κατά του κορωνοϊού

Φάρμακο για την ελονοσία, η χλωροκίνη, δοκιμάστηκε σε ασθενείς με κοροναϊό στη Γαλλία και όπως δήλωσε ο καθηγητής Didier Raoult, Διευθυντής του Institut hospitalo-universitaire (IHU) Méditerranée Infection de Marseille (Bouches-du-Rhône), η δράση του είναι θεαματική.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι 24 ασθενείς με κοροναϊό που παρακολουθήθηκαν έλαβαν χλωροκίνη,  και 6 ημέρες αργότερα μόνο το 25% αυτών έφερε ακόμα τον ιό, ενώ 90% όσων δεν έλαβαν την αγωγή είναι ακόμα θετικοί.

Μετά την ανακοίνωση, τα γαλλικά εργαστήρια Sanofi είναι έτοιμα να δώσουν στις αρχές της Γαλλίας εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου -κάτι που θα μπορέσει να καλύψει 300.000 αρρώστους.

Στο μεταξύ, ερευνητική ομάδα Αυστραλών δήλωσε ότι ανακάλυψε πιθανή θεραπεία για τον κοορναϊό, που οδηγεί σε κλινικές δοκιμές σύντομα. Οι ασθενείς αναμένεται να εγγραφούν σε δοκιμή εθνικής εμβέλειας μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο καθηγητής David Paterson, διευθυντής του University of Queensland Centre for Clinical Research, δήλωσε ότι σε πειράματα στο εργαστήριο διαπιστώθηκε  πως 2 φάρμακα που χρησιμοποιούνται για άλλες νόσους εξουδετέρωσαν τον ιό.

Ένα από τα φάρμακα που δόθηκε σε ορισμένους από τους πρώτους ανθρώπους που ήταν θετικοί στον ιό στην Αυστραλία είχε ήδη οδηγήσει σε εξαφάνιση του ιού και πλήρη ανάρρωση από τη λοίμωξη. Πρόκειται για πιθανόν αποτελεσματική αγωγή. Οι ασθενείς θα μπορούσαν να μην έχουν τον ιό στο σύστημα τους καθόλου μετά το τέλος της θεραπείας.

Τα φάρμακα είναι ήδη διαθέσιμα στην Αυστραλία.

Τώρα επιθυμούν οι ερευνητές να κάνουν μεγάλη κλινική δοκιμή στην Αυστραλία σε 50 νοσοκομεία και να συγκρίνουν το ένα φάρμακο έναντι του άλλου και έναντι συνδυασμού των 2.

Η θετική εμπειρία στη μάχη έναντι του κοροναϊού έχει ήδη καταγραφεί στην Κίνα και τη Σιγκαπούρη, δήλωσε ο Καθηγητής.

Το ένα φάρμακο χρησιμοποιείται κατά του ιού HIV και το άλλο είναι η χλωροκίνη–φάρμακο κατά της ελονοσίας.

Στην Αυστραλία αντιμετωπίστηκαν ήδη με αυτά ασθενείς με επιτυχή αποτελέσματα αλλά δεν υπήρξε ελεγχόμενος ή συγκριτικός τρόπος.

“Favipiravir”

Φάρμακο κατά της γρίπης, που ονομάζεται “Favipiravir” και παρασκευάζεται από την ιαπωνική Fujifilm Toyama Chemical, φάνηκε σε δοκιμή ”πολύ αποτελεσματικό” έναντι της νόσου COVID-19, ανακοίνωσε αξιωματούχος της κινεζικής κυβέρνησης. Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε 340 ασθενείς..

Ο Zhang Xinmin, επικεφαλής του  China National Center for Biotech Development, δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε κλινική δοκιμή στην Shenzhen, σε 80 ασθενείς.

Το φάρμακο μπορεί να μειώσει το χρόνο ανάρρωσης από 11 σε 4 ημέρες στα ελαφρά και μέτρια περιστατικά, έδειξε η δοκιμή. Άλλη δοκιμή στη Wuhan έδειξε ότι το φάρμακο μπορεί επίσης να μειώσει τη διάρκεια του πυρετού από  4.2 ημέρες κατά μέσον όροι σε 2.5.

Γιατροί στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν το φάρμακο σε κλινικές δομικές ασθενών του κορωνοϊού με ήπια έως μέτρια συμπτώματα ελπίζοντας ότι θα αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό του ιού στον οργανισμό. Πηγή του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας ωστόσο υπονόησε ότι το φάρμακο δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό σε ανθρώπους με περισσότερο σοβαρά συμπτώματα.

Νότια Κορέα

Η εταιρεία Celltrion της Νότιας Κορέας σκοπεύει να εντείνει την προσπάθειά της προς κλινική δοκιμή φάρμακου σε ανθρώπους, με την ελπίδα να αντιμετωπίσει τον νέο κοροναϊό.

Ο πρόεδρος της εταιρίας Seo Jung-jin, δήλωσε ότι συνήθως χρειάζεται 1,5 χρόνο η ανάπτυξη θεραπείας για τον ιο. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης η εταιρεία  θα μπορέσει να δώσει στους ασθενείς την αγωγή μέσω κλινικών δοκιμών. Οι κλινικές δοκιμές θα αρχίσουν τους επόμενους 6 μήνες.

Η Celltrion εργάζεται επίσης σε testing kit για τον κοροναϊό, που θα μπορούσε να επιτρέπει τους ανθρώπους να εξετάζονται μόνοι τους. Στοχεύει να είναι διαθέσιμο το τεστ τον Μάιο.

Kαι άλλες εταιρείες στην Νότια Κορέα εργάζονται για την ανακάλυψη αγωγής.

Εμβόλιο

Στις 15 Μαρτίου ξεκίνησε η κλινική δοκιμή για την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας εμβολίου για την πρόληψη του νέου κοροναϊού, στο Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας Kaiser Permanente της Ουάσιγκτον,

Related Post