Κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου για όσους ζουν κοντά σε αεροδρόμιο

Η διαβίωση κοντά σε αεροδρόμιο συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλου καρδιαγγειακού νοσήματος, λόγω της ηχορύπανσης, προειδοποιούν βρετανοί και αμερικανοί ερευνητές με άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι, ο θόρυβος από τις απογειώσεις και προσγειώσεις των αεροσκαφών, εκτός από την επιδείνωση της ποιότητας ζωής που επιφέρει, μπορεί να κάνει πραγματικό -ακόμα και θανατηφόρο- κακό στην υγεία των περιοίκων. Γι’ αυτό, όπως αναφέρουν, ο παράγων της ηχορύπανσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη χωροθέτηση νέων αεροδρομίων και την κατασκευή νέων αεροδιαδρόμων.

Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής την Δρ Άνα Χάνσελ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση κατοίκους περιοχών πέριξ του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου και διαπίστωσε ότι αυτοί έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα κατά 10% έως 20% να εισαχθούν σε νοσοκομείο για εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο και άλλη καρδιακή επιπλοκή. Ακόμα, οι περίοικοι κινδυνεύουν περισσότερο από πρόωρο θάνατο λόγω αυτών των ασθενειών. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για όσους εκτίθενται στην περισσότερη ηχορύπανση, δηλαδή πάνω 63 ντεσιμπέλ τη μέρα και 55 ντεσιμπέλ τη νύχτα.

«Αν κανείς εκτεθεί ξαφνικά σε δυνατό θόρυβο, ο ρυθμός της καρδιάς του και η πίεση του αίματός του αυξάνουν, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια», εξηγεί η Δρ Χάνσελ.

Η αμερικανική μελέτη, από ερευνητές των Σχολών Δημόσιας Υγείας των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και της Βοστόνης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Φραντσέσκα Ντομίνιτσι, εξέτασε την υγεία περισσότερων από έξι εκατομμυρίων ανθρώπων άνω των 65 ετών, οι οποίοι ζουν γύρω από 89 αμερικανικά αεροδρόμια.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε 10 ντεσιμπέλ πρόσθετου θορύβου από τα αεροπλάνα αυξάνεται 3,5% κατά μέσο όρο ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 2,3% των εισαγωγών σε νοσοκομεία (για καρδιαγγειακούς λόγους) των ηλικιωμένων ατόμων που ζουν κοντά σε αεροδρόμια, θα πρέπει να αποδοθεί στον θόρυβο των αεροπλάνων.

Και οι δύο επιστημονικές ομάδες διευκρινίζουν πάντως ότι οι μελέτες τους επιβεβαιώνουν μεν τη συσχέτιση ανάμεσα στα αεροδρόμια και τον κίνδυνο για την υγεία, χωρίς όμως να αποδεικνύουν ότι η ίδια η ηχορύπανση αποτελεί τη βασική και άμεση αιτία για την πρόκληση ασθενειών.

Άλλοι ερευνητές σχολιάζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να θεμελιωθεί πως ο ίδιος ο θόρυβος αποτελεί την πραγματική αιτία των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Post