Καλά τα νέα για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος

Καλά τα νέα για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος και σκέφτονται τη σωματική άσκηση ως «βραχνά», καθώς μελέτη από τη Δανία, υποστηρίζει ότι μόλις 30 λεπτά γυμναστικής αρκούν για να διώξουν τα παραπανίσια κιλά.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης διαπίστωσαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ασκούνταν για περίπου μισή ώρα την ημέρα, έχαναν σχεδόν 30% περισσότερο βάρος συγκριτικά με όσους γυμνάζονταν για μία ώρα την ημέρα.

Εθελοντές εν δράσει

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 60 ελαφρώς υπέρβαροι αλλά υγιείς άνδρες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για ένα διάστημα 13 εβδομάδων. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους μισούς να κάνουν τζόγκινγκ, ποδηλασία ή cross training για 30 λεπτά και από τους άλλους μισούς ζήτησαν να κάνουν μια γεμάτη ώρα γυμναστικής καθημερινά.

Όπως είδαν οι ειδικοί, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν ένα σύντομο πρόγραμμα γυμναστικής, έτειναν να αισθάνονται γεμάτοι ενέργεια μετά το τέλος του και είχαν μεγαλύτερη όρεξη για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν έντονη άσκηση διάρκειας μιας ώρας, δήλωναν ότι αισθάνονταν εξουθενωμένοι μετά το τέλος του προγράμματος.

«Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ασκούνταν για 30 λεπτά, δήλωναν αυξημένη ενεργητικότητα και κατέφευγαν σε πιο υγιεινές καθημερινές συνήθειες: απέφευγαν το ασανσέρ και ανέβαιναν από τις σκάλες, πήγαιναν τον σκύλο μια επιπλέον βόλτα, ή πήγαιναν στη δουλειά με το ποδήλατο» εξηγεί η δρ Αστριντ Τζέσπερσεν. «Αντίθετα, οι άνδρες που ασκούνταν για μια ώρα την ημέρα, αισθάνονταν εξουθενωμένοι μετά το τέλος της γυμναστικής και έχαναν την όρεξη τους για υγιεινή ζωή».

Στο τέλος του πειράματος, όσοι ασκούνταν επί 30 λεπτά την ημέρα κατάφεραν να χάσουν 3,5 κιλά μέσα σε τρεις μήνες, συγκριτικά με όσους ασκούνταν μια ώρα την ημέρα και είχαν χάσει 2,7 κιλά.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των ειδικών δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Scandinavian Journal of Public Health».

http://www.tovima.gr

Related Post