Καρκίνος του προστάτη: Ορμονοθεραπεία μετά την προστατεκτομή «συνιστά» νέα έρευνα

Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη, στους οποίους η νόσος εμφανίζεται ξανά μετά την προστατεκτομή, αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους αν κάνουν εκτός από την καθιερωμένη ακτινοθεραπεία και ορμονοθεραπεία ώστε να αποκλείσουν τις ανδρικές ορμόνες, δείχνει κλινική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης New England Journal of Medicine.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία έγινε σε δείγμα 761 ανδρών στους οποίους είχε ήδη διαγνωστεί καρκίνος του προστάτη, είχαν ήδη ακολουθήσει θεραπεία και παρακολουθούνταν σε 17 νοσοκομειακά κέντρα στις ΗΠΑ και στον Καναδά για περίοδο 12 ετών, θα συμβάλλουν, σύμφωνα με τους ογκολόγους, στον καθορισμό της βέλτιστης θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθείται από τους ασθενείς, στους οποίους επανεμφανίζεται ο καρκίνος.

καρκίνος του προστάτη

[ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ] Ureter: Ουρητήρας, Lymph node: Λεμφαδένας, Rectum: Πρωκτός, Bladder: Ουροδόχος κύστη, Seminal vesicle: Σπερματοδόχος κύστη, Ejaculatory duct: Σωλήνας εκσπερμάτισης, Prostate gland: Προστατικός αδένας, Vas deferens: Σπερματικός πόρος, Urethra: Ουρήθρα, Penis: Πέος, Testis: Όρχεις

Έπειτα από μια προστατεκτομή, ποσοστό μεγαλύτερο από το 30% των ανδρών αντιμετωπίζει ξανά τον καρκίνο που εμφανίζεται ξανά σε μορφή μεταστάσεων.

Η κλινική έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον Καρκίνο (NCI), έδειξε ότι μεταξύ των ανδρών που έκαναν ακτινοθεραπεία και ορμονοθεραπεία, το ποσοστό θνησιμότητας από τον καρκίνο αυτόν ανερχόταν σε 5,4%, έναντι ποσοστού 13,4% που ήταν μεταξύ αυτών που έκαναν μόνον ακτινοθεραπεία.

καρκίνος του προστάτη

[ΔΑΚΤΥΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΗ] Ο γιατρός βάζει το δάχτυλό του στον πρωκτό (Rectum) του ασθενούς και ψηλαφίζει τον προστατικό αδένα (prostate) που βρίσκεται πίσω από την ουροδόχο κύστη (bladder)

Η συχνότητα των μεταστάσεων του καρκίνου του προστάτη έφτανε επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στο 14,5% σε αυτούς που είχαν κάνει ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία σε σύγκριση με ένα ποσοστό 23% σε αυτούς που είχαν υποβληθεί μόνον σε ακτινοθεραπεία.

“Η κλινική μας έρευνα δείχνει ότι οι ορμονικές θεραπείες θα πρέπει να συμπληρώνουν τη θεραπεία των ανδρών που προσβάλλονται από έναν καρκίνο του προστάτη και χρειάζονται ακτινοθεραπεία έπειτα από μια προστατεκτομή”, δήλωσε ο δρ Χάουαρντ Σάντλερ, επικεφαλής της υπηρεσίας ακτινοβολιών στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai, το οποίο πραγματοποίησε την κλινική αυτή δοκιμή.

καρκίνος του προστάτη

[ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΟΥΡΗΘΡΑΣ] Ο χειρουργός εισάγει ένα ειδικό όργανο (ρεζεκτοσκόπιο – Resectoscope) στην ουρήθρα, φτάνει στον προστάτη (Prostate) και αφαιρεί τον καρκινικό ιστό

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ορμονοθεραπεία (που γίνεται μαζί με την ακτινοθεραπεία) μπορεί να προσθέσει χρόνια ζωής στους ασθενείς”, υπογράμμισε ο Σάντλερ.

Οι μελλοντικές έρευνες θα έχουν ως στόχο να καθοριστεί αν όλοι οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη ωφελούνται από μια ορμονοθεραπεία, όπως επίσης και ποια είναι η βέλτιστη διάρκεια της θεραπείας αυτής. Επίσης θα επικεντρωθούν στον ρόλο πιο ισχυρών ορμονοθεραπειών.

Οι θεραπείες αυτές μπορεί να έχουν παρενέργειες όπως μείωση της λίμπιντο, στυτικές δυσλειτουργίες, πρόσληψη βάρους και απώλεια μυϊκής μάζας.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Related Post