Κορωνοϊός: Μαϊμού-τεστ ανίχνευσης του ιού στην Ελλάδα!

Προβληματικά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού (COVID19) με πολύ χαμηλή τιμή με προέλευση την Τουρκία, την Σενεγάλη, την Ινδία και τις ΗΠΑ (!) κυκλοφορούν πλέον και στην ελληνική αγορά, παρότι θεωρούνται αναξιόπιστα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) λόγω υψηλού ποσοστό αποτυχίας (5%-9%).

Τα συγκεκριμένα τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού ανήκουν στην κατηγορία των «rapid tests» για τον κορωναϊό και διαφημίστηκαν ως θαυματουργά επειδή μπορούν να δίνουν αποτελέσματα σε 10 ως 90 λεπτά σε αντίθεση με τα περισσότερα εγκεκριμένα διεθνών που χρειάζονται ώρες. Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες αποσύρονται από μεγάλες αγορές όπως τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, εξαιτίας των πολλών αρνητικών αποτελεσμάτων σε επιβεβαιωμένα – με δεύτερο τεστ- κρούσματα του ιού.

Την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ σχετική έρευνα με στοιχεία από όλα τα δείγματα, που έχουν συλλεχθεί από τις αρχές του έτους, έδειξε ότι το ποσοστό αποτυχίας (και συνεπώς της έκδοσης αρνητικού αποτελέσματος ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για θετικό κρούσμα) είναι 5%-10%, ανάλογα την εταιρεία παραγωγής. Άλλα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού με χώρες κατασκευής την Τουρκία (!),την Ινδία και την Σενεγάλη, που κυκλοφορούν σε πολύ χαμηλές τιμές σε πλατφόρμες διαδικτυακών πωλήσεων, έχουν ποσοστό αποτυχίας ανίχνευσης του ιού  τουλάχιστον 9%.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), είναι αποδεδειγμένα αναξιόπιστα στις ενδείξεις τους ως προς τα αποτελέσματα και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καθώς οι πιθανότητες λανθασμένων αποτελεσμάτων είναι πολλές ακόμα και για ασθενείς με πολύ έντονα συμπτώματα της ασθένειας. Αντιθέτως, ο ΠΟΥ προτείνει την επιλογή τεστ ανίχνευσης που βασίζονται στον μοριακό έλεγχο και έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους από την αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα, στην Ευρώπη και στον Καναδά.

Σύμφωνα με καταγγελίες προς το Υπουργείο Υγείας, σε ορισμένα από τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν αναγράφεται καν χώρα κατασκευής, εταιρεία παραγωγής ή ημερομηνία λήξης!   {πηγή}

Related Post