Λανθασμένη η οδηγία για τις μάσκες προσώπου κατά του κορωνοϊού!

Απαραίτητη είναι η χρήση της προστατευτικής μάσκας προσώπου, χειρουργικής ή άλλου τύπου, από τους υγιείς πολίτες σε δημόσιους χώρους και σε κοινωνικές επαφές, σύμφωνα με διάσημους ιολόγους από όλο τον κόσμο, με βάση δεδομένα από χώρες της Ασίας και της Β. Αμερικής. Συνεπώς η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ. ) – και κατ’ επέκταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας – για την μη αναγκαιότητα χρήσης μάσκας από υγιείς πολίτες εκτός αν επισκέπτονται ασθενείς από τον κορωνοϊό ή αν φροντίζουν άτομα από ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους είναι λανθασμένη καθώς βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, τα οποία θεωρούνται ξεπερασμένα από τις εξελίξεις των τελευταίων δυο μηνών.

Όπως αποκάλυψε πρώτος ο Δρ Κιμ Γου-Τζου, Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ν.Κορέας, σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας για επιδημίες και πρόεδρος της επιτροπής αντιμετώπισης του κορωνοϊού στο νοσοκομείο Γκούρο της Σεούλ, η άποψη ότι οι μάσκες προσώπου είναι κατάλληλες μόνο για το νοσηλευτικό προσωπικό και για ασθενείς και δεν προσφέρουν προστασία στο ευρύ κοινό είναι «επιστημονικά λανθασμένη» και η σχετική οδηγία του Π.Ο.Υ. θα έπρεπε να έχει αναθεωρηθεί μετά τον χαρακτηρισμό του νέου κορωνοϊού (COVID-19) ως πανδημία.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τον κόσμο να μην φοράει προστατευτικές μάσκες προσώπου. Το ίδιο συμβαίνει στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Σε αυτό πρέπει να εκφράσω την διαφωνία μου. Κατά τις επιδημίες του SARS και του MERS οι μάσκες αποδείχτηκε ότι λειτουργούν (ως μέσο προστασίας) και είναι αποτελεσματικές. Οι μάσκες αποδείχθηκε ότι εμποδίζουν την μόλυνση από τέτοιους ιούς. Συνεπώς αυτά που υποστηρίζει ο Π.Ο.Υ είναι…προβληματικά! » δήλωσε ο Δρ Κιμ Γου-Τζου και συμπλήρωσε: «Αν δεν ήταν αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης γιατί τις φοράνε στα νοσοκομεία οι γιατροί; Τις φοράνε γιατί εμποδίζει την μόλυνσή τους! Δείτε τι συμβαίνει στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Σιγκαπούρη, το Χονγκ-Κονγκ, την Ν.Κορέα και πρόσφατα στον Καναδά. Οι απλοί άνθρωποι φοράνε μάσκες προσώπου. Οι μάσκες είναι σίγουρα αποτελεσματικές. Σύμφωνα με ειδική έρευνα για τον SARS ακόμα και το νοσηλευτικό προσωπικό έχει λιγότερες πιθανότητες να μολυνθεί με απλές χειρουργικές μάσκες από αυτούς που δεν φοράνε καθόλου. Υπάρχουν πολλές έρευνες. Και να τονίσω κάτι… Ένας από τους λόγους που η Ν.Κορέα έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, είναι γιατί όλοι φοράνε προστατευτικές μάσκες προσώπου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλένουν συχνά κάθε μέρα τα χέρια τους και γίνονται εκτεταμένες απολυμάνσεις».

Κοινές απόψεις ειδικών από όλο τον κόσμο

Στις ΗΠΑ ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια Δρ Έιντριεν Μπαρτς μελετώντας τα τελευταία στοιχεία από τις μελέτες σε πολλές χώρες της Ασίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οδηγία για την μη χρήση μάσκας από το ευρύ κοινό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που υιοθέτησαν πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές χώρες δεν μπορούσε να στηριχθεί σε πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα. Μάλιστα, η οδηγία ερχόταν σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία, ιδιαίτερα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία!

«Παρότι ακούγαμε από παντού ότι οι προστατευτικές μάσκες προσώπου “δεν λειτουργούν αποτελεσματικά” και δεν προσφέρουν επαρκή προστασία από τον κορωνοϊό, δεν μπορούσαμε να βρούμε ισχυρά στοιχεία που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό » δήλωσε ο Δρ Μπαρτς και προσέθεσε: « Αυτό συμβαίνει γιατί απλά τέτοια στοιχεία… δεν υπάρχουν! »

Στην πραγματικότητα τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο: « ότι οι μάσκες προσώπου βοηθούν στην πρόληψη κατά των ιογενών λοιμώξεων όπως η σημερινή πανδημία».

Μάλιστα ο Δρ Μπαρτς επισήμανε σε όσους εκπροσώπους οργανισμών υγείας και επιδημιολόγους συνεχίζουν να στηρίζουν την λανθασμένη οδηγία του Π.Ο.Υ. πως υπάρχει η ολοκληρωμένη έρευνα σχετικά με την επιδημία του SARS, γνωστή κι ως «Μελέτη Κοχρέιν» (« Cochrane Review»), μια εξαιρετική ανάλυση όλων των δημοσιευμένων ερευνών, η οποία περιέχει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της χρήσης προστατευτικών μασκών προσώπου κατά την επιδημία SARS του 2003.

Επίσης, μια κινεζική έρευνα για τον SARS σχετικά με την μεταδοτικότητα του ιού στο Πεκίνο η οποία ανακάλυψε πως η «η συστηματική χρήση μάσκας από το ευρύ κοινό σχετίζεται με την μείωση κατά 70% του ρίσκου μόλυνσης από τον SARS».

Ακόμα πιο καυστικός για την (τραγικά) λανθασμένη οδηγία του Π.Ο.Υ. είναι ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Χονγκ-Κονγκ, Δρ Ιβάν Χουάνγκ: «Αν δει κανείς τα δεδομένα στο Χονγκ Κονγκ, η χρήση μάσκας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στον έλεγχο της εξάπλωσης της μόλυνσης. Και δεν έφερε αποτελέσματα μόνο στον κορωνοϊό, όπου βοήθησε στην μείωση των κρουσμάτων αλλά μείωσε αισθητά και τα κρούσματα της γρίπης. Όσο αυξήθηκε η χρήση της προστατευτικής μάσκας, τόσο έπεφταν τα ποσοστά των κρουσμάτων. Στην πραγματικότητα, είμαστε τώρα στην κορύφωση της περιόδου της εποχικής γρίπης και εξαιτίας της ευρείας χρήσης μάσκας από τους πολίτες…έχουμε περιστατικά σπανίως! Γι αυτό επιμένω πως η χρήση μάσκας πραγματικά προστατεύει από τον κορωνοϊό αλλά και εξίσου και από τους ιούς της γρίπης».

Με την άποψη των Δρ Κιμ Γου-Τζου, Δρ Μπαρτς και Δρ Χουάνγκ συμφωνούν πλέον επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι και παθολόγοι με ειδικότητα στις μεταδοτικές νόσους από την Ταϊβάν και την Σιγκαπούρη μέχρι τον Παναμά και τον Καναδά. Την ίδια άποψη υιοθετούν πλέον κορυφαίοι επιστήμονες στην Ιταλία, την Μεγ. Βρετανία, την Γερμανία, την Αυστρία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αλλαγή πολιτικής για την χρήση μάσκας

Στην Γερμανία ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Χάννο Κάουτζ δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικών μασκών προσώπου σε δημόσιους χώρους και στα σουπερμάρκετ ή άλλα καταστήματα που τροφίμων όπως και στα φαρμακεία.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε την Δευτέρα πως από σήμερα το νέο μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους πολίτες όταν βγαίνουν από το σπίτι τους σε ανοιχτούς, δημόσιους χώρους και καταστήματα. Μάλιστα ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτζ δήλωσε πως μπορεί το μέτρο «να είναι ξένο με την κουλτούρα μας» αλλά πως «η χώρα χρειάζεται να δοκιμάσει νέους τρόπους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

Υποχρεωτική η μάσκα!

Στις ΗΠΑ ο Δήμαρχος του Λος Άντζελες Έρικ Γκαρτσέτι δήλωσε πως δεν μπορεί να περιμένει την τελική απόφαση της ειδικής επιτροπής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και ανακοίνωσε ότι «όλοι πρέπει να αρχίσουν να φοράνε μάσκες προσώπου ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα πάνελ ειδικών του Π.Ο.Υ. φέρεται να επανεξετάζει από χθες αν ο κορωνοϊός έχει την δυνατότητα διασποράς με τον αέρα πολύ περισσότερο από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί, με βάση στοιχεία από την Ασία και την Ιταλία. Επίσης, θα εξετάσει τα νέα δεδομένα και για την χρήση προστατευτικής μάσκας.

Σύμφωνα με τον Δρ Ντέιβιντ Χέιμανν, μέλος της ειδικής επιτροπής για τον κορωνοϊό του ΠΟΥ, υπάρχει άμεση κινητοποίηση και «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα ανοίξει και την συζήτηση για την αλλαγή – η μη – της σύστασης για την χρήση μάσκας από το κοινό με μελέτη των νέων στοιχείων».

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι από την επόμενη εβδομάδα θα τεθούν σε ισχύ νέα μέτρα και κανονισμοί ασφαλείας, ανάμεσά τους και η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Υποχρεωτική είναι ήδη η χρήση προστατευτικής μάσκας από τους πολίτες στην Τσεχία, την Σλοβακία και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη ενώ σε πολλές χώρες ακόμα αναμένονται επίσημες οδηγίες από τις υγιειονομικές αρχές της Κίνας και της Ν.Κορέας, που διαθέτουν την μεγαλύτερη εμπειρία και τεχνογνωσία σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της κωλυσιεργίας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Related Post