Με επτά μερίδες φρούτα και λαχανικά ζεις περισσότερο

Ξεχάστε τον κανόνα των πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα για καλή υγεία. Ο νέος κανόνας, όπως προκύπτει από έρευνα Ισπανών, θέλει επτά μερίδες φρούτα και λαχανικά για να μειωθεί ο κίνδυνος θνησιμότητας.

Οπως διαπιστώθηκε, όσοι τρώνε επτά μερίδες ζουν κατά μέσο όρο ένα χρόνο περισσότερο σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτό το γεγονός στο ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν ιδιαίτερα προστατευτική δράση έναντι της καρδιοπάθειας. Υγείας του Καρκινικού Κέντρου Καταγραφής της Γρανάδας ανέλυσαν 25.682 θανάτους σε πληθυσμιακό δείγμα 451.151 ανθρώπων για περίοδο μεγαλύτερη των 13 ετών. Διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που κατανάλωναν καθημερινά πάνω από 569 γραμμάρια φρούτα και λαχανικά (ισοδυναμούν με επτά μερίδες) ήταν 10% λιγότερο πιθανόν να πεθάνουν και ζούσαν κατά μέσο όρο 1,12 χρόνια περισσότερο από αυτούς που κατανάλωναν λιγότερα από 249 γραμμάρια φρούτα και λαχανικά. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι για κάθε 200 γραμμάρια αύξησης στην κατανάλωση αυτών των τροφίμων ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώνεται κατά 6%.

Δεδομένων των παραπάνω στοιχείων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 3% των θανάτων θα μπορούσε να προληφθεί, αν ο πληθυσμός κατανάλωνε έξι με επτά μερίδες φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει επίσης ότι με την ενδεικνυόμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών καθημερινά, ο αριθμός των ασθενών με χρόνια νοσήματα θα έπεφτε και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου θα μειωνόταν από 10 έως 25%.

«Υπάρχουν πια επαρκή αποδεικτικά στοιχεία της ευεργετικής επίδρασης των φρούτων και των λαχανικών στην πρόληψη του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών» δήλωσε στο σάιτ επιστημονικών θεμάτων Science Daily η επικεφαλής της έρευνας Μαρία Χοσέ Σάντσεζ Πέρεζ. «Γι’ αυτόν τον λόγο ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης σοβαρών νόσων είναι η προώθηση της κατανάλωσής τους στον πληθυσμό» καταλήγει.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε επίσης ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά είναι 15% λιγότερο πιθανόν να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, ενώ πάνω από το 4% των θανάτων που συνδέονται με καρδιολογικά προβλήματα θα μπορούσαν επίσης να είχαν αποφευχθεί.

Espressonews.gr

Related Post