Μόλυνση από μύκητες: Με ποια πάθηση συνδέεται

Οι μολύνσεις από μύκητες είναι πολύ συχνές. Τα βασικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν φαγούρα, τσούξιμο και μόνιμη ενόχληση στην περιοχή του κόλπου. Συνήθως αντιμετωπίζονται με τοπική αγωγή (κρέμα) ή φάρμακα που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.

Τι μπορείτε να κάνετε όμως όταν οι μύκητες επιμένουν και ταλαιπωρείστε από επαναλαμβανόμενες μολύνσεις;

«Οι μολύνσεις από μύκητες ή η καντιντίαση (κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες) είναι πολύ συχνές: Περισσότερες από τις μισές γυναίκες έχουν τουλάχιστον ένα περιστατικό στη διάρκεια της ζωής τους», σημειώνει η Katharine O’Connell White, από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης.

Υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά μεταξύ μιας περιστασιακής μόλυνσης και των επαναλαμβανόμενων μολύνσεων που σας αναγκάζουν να επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό σας.

Εάν σας αφορά το δεύτερο, υπάρχει ο κίνδυνος οι μολύνσεις από μύκητες να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό. Ο Candida albicans, ο μύκητας που είναι υπεύθυνος για μια μόλυνση, συνήθως ζει στον κόλπο σε μικρές ποσότητες. Τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνος, όταν όμως υπάρχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό, πολλαπλασιάζεται.

Εάν έχετε αδιάγνωστο διαβήτη και συνεπώς δεν παίρνετε φάρμακα ή εάν γνωρίζετε ότι έχετε διαβήτη αλλά δεν ελέγχεται αποτελεσματικά, οι κολπικές εκκρίσεις σας πιθανόν να περιέχουν υπερβολικά σάκχαρα. Όταν οι μύκητες στον κόλπο σας έχουν πρόσβαση σε αυτά, πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα προκαλώντας μόλυνση.

Οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις από μύκητες δεν είναι το μόνο σημάδι του διαβήτη. Είναι πιθανό να έχετε μόνιμη δίψα, να κουράζεστε περισσότερο από το συνηθισμένο ή να έχετε θολή όραση.

Αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από διαβήτη, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο να πρέπει να υποβληθείτε σε εξέταση αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης, ειδικά αν έχουν αποκλειστεί άλλες κολπικές μολύνσεις όπως η βακτηριακή κολπίτιδα (bv) και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Όταν μία ασθενής διαμαρτύρεται για υποτροπιάζουσες μολύνσεις από μύκητες, η πρώτη κίνηση είναι να διαγνωσθεί το είδος της μόλυνσης. Οι πιο συχνές είναι μολύνσεις από τριχομονάδες, χλαμύδια και γονόρροια.

Οι μολύνσεις από μύκητες μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι του ιού HIV: Ο οργανισμός αποδυναμώνεται από τον ιό και οι μύκητες πολλαπλασιάζονται μολύνοντας τον κόλπο.

Related Post