Νέα δεδομένα για το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Νέα ανασκόπηση επιστημονικών μελετών που πραγματοποίησε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Καρκίνου σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, εξετάζει το ρόλο της διατροφής και του τρόπου ζωής στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, που αποτελεί μία από τις συχνότερες και πιο θανατηφόρες μορφές εμφάνισης της νόσου.

Οι ερευνητές, χρησιμοποίησαν δεδομένα από 99 μελέτες από όλο τον κόσμο, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 29 εκατομμύρια ενήλικες. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως η καθημερινή κατανάλωση προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σε αντίθεση με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, που αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου.

Ειδικότερα, η εβδομαδιαία κατανάλωση περισσότερων από 500 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος φάνηκε να σχετίζεται με σημαντική αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η κατανάλωση περισσότερων από 2 αλκοολούχων ποτών ανά ημέρα και το αυξημένο σωματικό βάρος βρέθηκαν να αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο.

Από την άλλη, η ημερήσια πρόσληψη 90 γραμμαρίων δημητριακών ολικής άλεσης και προϊόντων τους συσχετίσθηκε με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου κατά 17%. Τέλος, η ανασκόπηση έδειξε πως οι ενήλικες με τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν 20% μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι παράγοντες όπως η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, η συστηματική άσκηση, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και η αύξηση των προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Κλείνοντας, αναφέρουν ότι εκτιμάται πως σχεδόν 1 στις 2 περιπτώσεις διάγνωσης της νόσου θα μπορούσε να προληφθεί μέσα από αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Related Post