Νέα μελέτη : Άσχημα νέα για τους άντρες με πολλά περιττά κιλά

Άσχημα νέα για τους άντρες με πολλά περιττά κιλά, που πιστεύουν ότι είναι προστατευμένοι από το έμφραγμα επειδή η πίεση και το σάκχαρό τους είναι φυσιολογικά. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι έχουν έως 75% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα και να πεθάνουν από αυτό, ακόμα κι αν δεν είναι καν καπνιστές.

Το εύρημα αυτό προέρχεται από μελέτη με 6.082 μεσήλικες εθελοντές και σημαίνει πως κάτι κάνει το περιττό λίπος στο σώμα, με επακόλουθο να πλήττει την καρδιά ακόμα κι αν δεν υπάρχει κανένας άλλος παράγοντας που να υπονομεύει την υγεία της.

Το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστό, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν πως η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό είναι η χρόνια φλεγμονή που κατά κανόνα συνοδεύει την συσσώρευση περιττού λίπους στο σώμα.

Το χειρότερο είναι πως δεν χρειάζεται να πάσχει ένας άντρας από νοσογόνο παχυσαρκία για να κινδυνεύει η καρδιά του. Η μελέτη έδειξε πως και λίγο παχύσαρκος να είναι (να έχει δηλαδή 15-20 κιλά πάνω από το κανονικό για το ύψος του), ο κίνδυνος αυξάνεται.

Την μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Heart», πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από το Κέντρο Καρδιαγγειακής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, στη Σκωτία, για λογαριασμό του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF).

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν εάν η παχυσαρκία καθεαυτή σκοτώνει την καρδιά ή το κάνει με έμμεσο τρόπο, αυξάνοντας λ.χ. την αρτηριακή πίεση ή/και τα επίπεδα χοληστερόλης ή/και σακχάρου.

Έτσι, πέρασαν σχεδόν 15 χρόνια παρακολουθώντας την πορεία της υγείας των 6.082 εθελοντών τους, πολλοί από τους οποίους είχαν «τσιμπημένη» χοληστερόλη, αλλά κανείς δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας ή διαβήτη.

Στη διάρκεια των 15 ετών, 214 άντρες πέθαναν από έμφραγμα και 1.027 άλλοι έπαθαν μεν έμφραγμα, αλλά σώθηκαν.

Ακόμα και όταν αποκλείστηκαν όλοι οι άλλοι πιθανοί παράγοντες που θα μπορούσαν να ευθύνονται για το έμφραγμα (μεταξύ αυτών η ηλικία και το κάπνισμα) όσοι άντρες είχαν Δείκτη Μάζα Σώματος (ΔΜΣ) από 30 έως 39 είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα.

Ο ΔΜΣ είναι ένας δείκτης που υπολογίζεται όταν διαιρέσουμε το νυν βάρος μας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους μας (σε μέτρα).

Όταν ο ΔΜΣ είναι από 20 έως 25, το βάρος θεωρείται φυσιολογικό. Οι τιμές 25-30 σημαίνουν πως ένας άνθρωπος είναι υπέρβαρος. Οι τιμές πάνω από 30 σημαίνουν ότι είναι παχύσαρκος, με τις τιμές πάνω από 40 να σηματοδοτούν την πιο επικίνδυνη παχυσαρκία, δηλαδή την κακοήθη ή νοσογόνο.

http://www.Real.gr

Related Post