Νέα μελέτη ανατρέπει όσα ξέραμε για το αυγό και τη χοληστερόλη

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Heart, δείχνει πως τα άτομα που καταναλώνουν ένα αβγό την ημέρα, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, συγκριτικά με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου αβγά.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 416.213 ενήλικες, ηλικίας 30-79 ετών, χωρίς ιστορικό καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδη διαβήτη, τους οποίους παρακολούθησαν για 9 χρόνια κατά μέσο όρο.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως τα άτομα που κατανάλωναν έως ένα αβγό την ημέρα είχαν 26%, χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου αβγά. Επιπλέον, βρέθηκαν να έχουν 28% χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και 18% χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Τέλος, η καθημερινή κατανάλωση αβγού φάνηκε να συνδέεται με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ισχαιμικής καρδιοπάθειας κατά 12%.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης που αν και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, δείχνει πως η μέση κατανάλωση ενός αβγού ανά ημέρα συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης ορισμένων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Related Post