Νέα μελέτη : Οι επιπτώσεις των αυστηρών διαιτών σε κορίτσια στην εφηβεία

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Canadian Journal of Public Health, δείχνει πως οι έφηβες που κάνουν «δίαιτα» έχουν μεγαλύτερες

πιθανότητες να υιοθετήσουν «ανθυγιεινές» συμπεριφορές όπως το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η παράλειψη του πρωινού γεύματος.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 3.300 έφηβες. Συνολικά, φάνηκε πως τα κορίτσια που έκαναν δίαιτα είχαν 1.6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καπνίζουν και να παραλείπουν το πρωινό και 1.5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καπνίζουν και να υπερκαταναλώνουν αλκοόλ.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η ενασχόληση με δίαιτες αδυνατίσματος και η υιοθέτηση «επικίνδυνων» συμπεριφορών στην εφηβεία, μπορεί να έχουν κοινούς αιτιολογικούς παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα η διαταραγμένη εικόνα σώματος.

Επιπλέον, σχολιάζουν πως οι παραπάνω συσχετίσεις είναι ανησυχητικές, δεδομένου ότι το ποσοστό των έφηβων κοριτσιών που ακολουθούν δίαιτες αδυνατίσματος είναι αρκετά υψηλό.

Related Post