Νικήστε τις ιώσεις χωρίς φάρμακα!

Οι ιώσεις αγαπούν το σχολείο αφού τόσο το κοινό κρυολόγημα όσο και η γρίπη στην κυριολεξία θερίζουν τους μαθητές.

Ιδιαίτερα το φθινόπωρο, οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας ευνοούν την εμφάνιση των πρώτων ιώσεων με συνέπεια δεκάδες μαθητές να ταλαιπωρούνται από βήχα, πυρετό, καταρροή και πόνους σε όλο τους το σώμα.

Πως μπορούμε να θωρακίσουμε με φυσικό τρόπο τον οργανισμό του παιδιού ώστε να μην το ρίχνει κάτω ο πυρετός;

Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί θα ενημερωθείτε τόσο για τους βασικούς κανόνες πρόληψης όσο και για τους τρόπους ενίσχυσης του οργανισμού χωρίς φάρμακα.

Για έναν οργανισμό ανθεκτικό στις λοιμώξεις του φθινοπώρου και του χειμώνα η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη αφού ισχύει ότι είμαστε ότι τρώμε.

Διατροφή πλούσια σε βιταμίνες (φρέσκα φρούτα, λαχανικά) σε αντιοξειδωτικές ουσίες (αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα, σύκα, καρποί γκότζι, λαχανικά όπως το παντζάρι ή το σέλινο ),φυτικές ίνες (δημητρικά ολικής άλεσης ,νιφάδες βρώμης , ζυμαρικά ολικής άλεσης) ισορροπημένη διατροφή σε πρωτείνες30% ,υδατάνθρακες55% και λίπη 15%.

Ένα σωστό ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής περιλαμβάνει πέντε γεύματα με προέχουσας αξίας γεύμα να είναι το πρωινό του παιδιού.

Με επιμονή βάζουμε καθημερινά το πρωινό γεύμα στις συνήθειες του παιδιού γιατί με τον τρόπο αυτό ενεργοποιούμε τον μεταβολισμό του, και δίνουμε την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Αξίζει να ξυπνήσουμε το παιδί μας ένα τέταρτο νωρίτερα από την συνηθισμένη ώρα ώστε να προλάβει να πάρει το πρωινό του . Δυστυχώς για πολλά παιδιά το πρωινό τους είναι ένα ποτήρι γάλα ή τίποτα.

Η δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνουν ή ότι τρώνε κάτι στο σχολείο πρέπει να μην υπάρχει, αρκεί να συνειδητοποιήσουν οι γονείς πόσο σημαντικό είναι για την απόδοση του παιδιού τους ένα καλό πρωινό που ενδεικτικά μπορεί να περιλαμβάνει γάλα ,μέλι, δημητριακά φρούτο ή χυμό φρούτου.

Το δεκατιανό γεύμα μπορεί να είναι φρούτο ή μία μπάρα δημητριακών.

Μαθαίνουμε στους μικρούς μαθητές να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής.

Συχνό σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, φροντίζουμε να κόβουμε κοντά τα νύχια των χεριών τους διδάσκουμε να μην βάζουν τα χέρια στη μύτη ή στο στόμα.

Όταν επιστρέφουν στο σπίτι καλό είναι να γίνεται μπάνιο καθαριότητας και βέβαια αλλάζουμε τα ρούχα του παιδιού ιδιαίτερα εάν υπάρχει μικρότερο παιδί στο σπίτι.

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς επισκεπτόμαστε τον παιδίατρο ο οποίος θα μας ενημερώσει για εμβόλια που δεν έχουν γίνει, για καινούργια εμβόλια που μπορούν να γίνουν και βέβαια για το αντιγριπικό εμβόλιο το οποίο γίνεται κάθε φθινόπωρο στα παιδιά ώστε να μην κολλήσουν την εποχιακή γρίπη.

Φροντίζουμε να μη ντύνουμε υπερβολικά το παιδί μας .Η συνήθεια αυτή πρέπει να υοθετηθεί από την βρεφική ηλικία ,αφού τα παιδιά που ντύνονται βαριά είναι πιο ευαίσθητα στην προσαρμογή στις αλλαγές της θερμοκρασίας και αρρωσταίνουν συχνότερα .

Ειδικότερα για παιδάκια του παιδικού σταθμού πρέπει να ελέγχεται το περιβάλλον του σταθμού δηλαδή ο αριθμός των παιδιών σε κάθε τμήμα, αν αερίζεται ικανοποιητικά ο χώρος αν τηρούνται κανόνες καθαριότητας.

Η άσκηση του σώματος είναι μία άριστη συνήθεια που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του μικρού μαθητή.

Παροτρύνουμε λοιπόν το παιδί να συμμετέχει στο μάθημα της γυμναστικής στο σχολείο και να παρακολουθεί και άλλες εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες (στίβο, κολύμβηση, πολεμικές τέχνες, ποδηλασία, τένις).

Αν το τελευταίο δεν είναι εφικτό για πρακτικούς λόγους τότε το Σαββατοκύριακο μπορεί όλη η οικογένεια να έχει κάποια αθλητική δραστηριότητα.

Εδώ να αναφερθεί η καταστροφική επίδραση που έχει στα παιδιά η εισπνοή του καπνού του τσιγάρου των γονιών τους.

Το παθητικό κάπνισμα κάνει τα παιδιά ευάλωτα στις κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού αφού προκαλεί βλάβη στο επιθήλιο των αναπνευστικών οδών (πνεύμονες ,τραχεία, βρόγχους).

Με την άσκηση και το παιχνίδι σε ανοιχτό χώρο βελτιώνονται οι σωματικές επιδόσεις ,οι πνευματικές λειτουργίες και ο οργανισμός του παιδιού επιδέχεται την ευεργετική δράση των ενδορφινών.

Είναι μία άριστη συνήθεια που θα χτίσει τις βάσεις για υγιείς ενήλικες.

www.iatropedia.gr

Related Post