Οδηγός επιβίωσης για μαμάδες και παιδιά!

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) δίνει συμβουλές για να αποφύγετε όσο είναι δυνατόν τα διάφορα προβλήματα που αφορούν κυρίως την υγεία των παιδιών.

εμβόλια

Ελέγξτε το βιβλιάριο υγείας του παιδιού μαζί με τον παιδίατρό σας και βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε ξεχάσει κάποια αναμνηστική δόση ή κάποιο εμβόλιο.

όχι τσιγάρο

Πλέον έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τις ωτίτιδες, τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ακόμα και το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών.

Αν, συνεπώς, δεν μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα, τουλάχιστον μην κάνετε το παιδί σας παθητικό καπνιστή.

αρχίστε από τα παραμύθια

Αρχίστε από την ηλικία των 6 μηνών το διάβασμα στα παιδιά καθώς η συνήθεια αυτή αποτελεί ένδειξη του πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία, ενώ ταυτοχρόνως τα παρακινεί να αγαπήσουν τα βιβλία και να προσπαθούν να μάθουν κι αυτά να διαβάζουν.

Επίσης «ακονίζει» το μυαλό των παιδιών.

ζώνες στο αυτοκίνητο

Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι επιβάτες του αυτοκινήτου φορούν τις ζώνες ασφαλείας αμέσως μόλις μπουν σε αυτό, με τα παιδιά να κάθονται δεμένα στο πίσω μέρος.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι όλοι οι ποδηλάτες, οι αναβάτες μηχανών και οι λάτρεις του σκέιτ μπορντ πρέπει να φορούν κράνη και τον απαιτούμενο προστατευτικό εξοπλισμό – και το «όλοι» συμπεριλαμβάνει μικρούς και μεγάλους.

όχι στη βία

Να δείχνετε και να διδάσκετε στο παιδί σας τρυφερότητα, προσοχή, επιδοκιμασία, ευγένεια, καθώς και πώς να δίνει και να δέχεται τη συγγνώμη. Όλ’ αυτά προάγουν την αγάπη, την καλή διάθεση και την αυτοεκτίμηση, ενώ μειώνουν τις πιθανότητες να επιδείξει βίαιη, επιθετική και αρνητική, καταστροφική συμπεριφορά.

παιδί και τηλεόραση

Τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα. Επιπλέον, πρέπει να έχετε το νου σας στο τι βλέπει. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει από πολύ μικρή ηλικία, όταν και θα εξηγήσετε στο παιδί την έννοια του περιεχομένου. Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, βάλτε φραγμούς στις ιστοσελίδες σεξουαλικού περιεχομένου και μιλήστε εξονυχιστικά μαζί τους για τους κινδύνους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

σημαντική η διατροφή

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αλλά και στην μάθηση.Να παρέχετε σε κάθε γεύμα ποικιλία τροφίμων από όλες τις διατροφικές ομάδες, δίνοντας έμφαση σε ό,τι είναι λιγότερο επεξεργασμένο – όπως τα δημητριακά (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού) ολικής αλέσεως και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μην χρησιμοποιείτε επίσης ποτέ το φαγητό ως μέσον επιβράβευσης ή τιμωρίας.

εξωσχολικές δραστηριότητες

Καλό το διάβασμα και οι ξένες γλώσσες, αλλά το παιδί πρέπει να έχει χρόνο για να αθλείται αλλά και να παίζει – εννοείται όχι ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αφήστε του λοιπόν ελεύθερο χρόνο για να ασχολείται με όποιο άθλημα του αρέσει, αλλά και να είναι..παιδί.

http://gr.news.yahoo.com

Related Post