Οι άγνωστοι εχθροί της ερωτικής ζωής

Είστε ευχαριστημένοι από την ερωτική σας ζωή; Αν η απάντηση είναι αρνητική, μην αποθαρρύνεστε: πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι τουλάχιστον τα τέσσερα στα δέκα ζευγάρια πιστεύουν πως η σεξουαλική τους ζωή θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη.

Η ερωτική επιθυμία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά αν έχετε παρατηρήσει τελευταία κάποια αλλαγή στην επιθυμία ή την σεξουαλική λειτουργία σας, καλό είναι να αναζητήσετε την αιτία, διότι ενδέχεται να οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, συνιστά ο δρ Μάικλ Πέρινγκ, ειδικός στη σεξουαλική υγεία από το Λονδίνο.

Εκτός, πάντως, από τις ασθένειες και τα κάθε είδους προβλήματα (λ.χ. οικονομικά, επαγγελματικά, οικογενειακά), υπάρχουν ορισμένοι «εχθροί» του ερωτικού πάθους που δεν είναι και τόσο προφανείς. Η εφημερίδα «Daily Mail» δημοσίευσε προσφάτως μερικούς από αυτούς:

* Κρύα πόδια.

Ένας απλός τρόπος για να τονώσουν την ερωτική τους επιθυμία οι γυναίκες είναι φορούν κάλτσες στο κρεβάτι. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Γκρόνινγκεν, στην Ολλανδία, έδειξε πως το 80% των εθελοντριών που συμμετείχαν είχαν οργασμό όταν φορούσαν κάλτσες, ενώ όταν δεν φορούσαν το ποσοστό αυτό μειωνόταν στο 50%.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο πόσο ζεστά και άνετα αισθάνονται οι γυναίκες: οι περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το άγχος και τον φόβο (η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός) πρέπει να αδρανοποιηθούν για να μπορέσει μια γυναίκα να έχει οργασμό – και η ζεστασιά παίζει σημαντικό ρόλο στη χαλάρωση.

* «Μπούκωμα».

Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η όσφρηση παίζει σημαντικό ρόλο στην ερωτική επιθυμία και στην ικανότητά μας να νιώθουμε ερωτική έλξη.

Πέρυσι, λ.χ., μελέτη του Πανεπιστημίου του Γκότενμπουργκ, στη Σουηδία, έδειξε ότι οι άνδρες με ανοσμία (έλλειψη όσφρησης) έχουν σημαντικά λιγότερους ερωτικούς συντρόφους. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, χρησιμοποιούμε την όσφρηση για να αναγνωρίσουμε την συναισθηματική κατάσταση των άλλων.

Στη «χημεία» μεταξύ δύο ανθρώπων, εξάλλου, παίζουν καθοριστικό ρόλο οι φερομόνες – ουσίες που απελευθερώνει το σώμα μας μέσω της εφίδρωσης και τις μυρίζουμε δίχως να το αντιλαμβανόμαστε.

Μελέτη λ.χ. του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα, στη Σουηδία, έδειξε ότι η μυρωδιά της τεστοστερόνης (η ορμόνη του ανδρικού φύλου) και των οιστρογόνων (η ορμόνη του γυναικείου φύλου) διεγείρουν τον υποθάλαμο – την δομή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την ψυχική διάθεση και την σεξουαλική συμπεριφορά.

Ίσως γι’ αυτό οι οκτώ στους δέκα πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα πιστεύουν ότι η αλλεργία τους επηρεάζει την ερωτική τους ζωή, σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Allergy and Asthma Proceedings».

* Ουλίτιδα.

Οι άντρες με ουλίτιδα έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής» (JSM).

Είναι εξάλλου καλά γνωστό ότι ουλίτιδα και προβλήματα στύσεως «μοιράζονται» κάποιους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης. Επιπλέον, η ουλίτιδα σχετίζεται και με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων – και η στυτική δυσλειτουργία πολύ συχνά οφείλεται σε αγγειακή διαταραχή.

Αν, λοιπόν, έχετε προβλήματα με τα δόντια σας και βλέπετε ότι δεν αποδίδετε όπως παλαιότερα στο κρεβάτι, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό.

* Ποτό.

Αν και οι μικρές ποσότητες αλκοόλ ελαττώνουν τις αναστολές, καθιστώντας ίσως έτσι πιο απολαυστικό το σεξ, κάθε ποσότητα πάνω από ένα-δύο ποτά επηρεάζει τον συντονισμό των κινήσεων και την ισορροπία.

Μπορεί επίσης να μειώσει την ευαισθησία του δέρματος στην αφή ενώ, ειδικά στους νεαρούς άντρες, μπορεί να προκαλέσει μείωση στην παραγωγή της τεστοστερόνης και έτσι κατακόρυφη ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας, σύμφωνα με μελέτη που επίσης δημοσιεύθηκε στην JSM.

Το πιο ανησυχητικό της εύρημα, πάντως, είναι πως η ερωτική επιθυμία δεν ανακάμπτει αμέσως μετά την διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ: πολλοί νεαροί εξακολουθούσαν να έχουν πρόβλημα ακόμα κι όταν πέρασαν δύο χρόνια δίχως να βάλουν στάλα αλκοόλ στο στόμα τους.

* Τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο.

Ιταλική μελέτη του 2006 είχε δείξει ότι τα ζευγάρια που έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους κάνουν πολύ λιγότερο σεξ απ’ ό,τι εκείνα που δεν έχουν – και οι μεγαλύτεροι εχθροί του ερωτικού πάθους φαίνεται ότι είναι τα σίριαλ και οι ταινίες με σκηνές βίας, καθώς και τα ριάλιτι.

* Περιττά κιλά.

Το υγιές σωματικό βάρος φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην ερωτική ζωή, καθώς πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την παχυσαρκία με μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης (ρυθμίζει την ερωτική επιθυμία σε άνδρες και γυναίκες), ελαττωμένη αιμάτωση των γεννητικών οργάνων και μειωμένηενεργητικότητα.

Αντιθέτως, η απώλεια των περιττών κιλών φαίνεται ότι κάνει καλό (και) στην ερωτική ζωή.

Πέρυσι, λ.χ., επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St Vincent, στο Δουβλίνο, δημοσίευσαν μελέτη με σχεδόν 900 μεσήλικες διαβητικούς, που έδειξε πως όταν έχασαν αρκετά από τα περιττά τους κιλά, παρουσίασαν αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης, βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος και εντονότερη ερωτική επιθυμία και στύση.

* Ακαταστασία στο υπνοδωμάτιο.

Στο σεξ συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις και, κυρίως στις γυναίκες, η ακαταστασία είναι κάτι που εύκολα αποσπά την προσοχή τους.

Επιπλέον, αποτελεί συνεχή υπενθύμιση ότι δεν έχουν τελειώσει ακόμα όλες τις δουλειές τους, ενώ ορισμένες μελέτες την έχουν συσχετίσει και με ήπια κατάθλιψη. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατον να χαλαρώσει κάποιος και να κάνει σεξ.

* Φάρμακα.

Πολλά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ερωτική επιθυμία και λειτουργικότητα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται φάρμακα για τον προστάτη, την υπέρταση και για την κατάθλιψη, ενώ μερικές μελέτες έχουν συσχετίσει ακόμα και τα αντισυλληπτικά με μειωμένη ερωτική επιθυμία στις γυναίκες.

Αν παίρνετε φάρμακα και βλέπετε την ερωτική σας επιθυμία να φθίνει για ανεξήγητους λόγους, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

Related Post