Οι παγίδες του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας

Τα σαρακοστιανά είναι τροφές υψηλής θρεπτικής αλλά και θερμιδικής αξίας, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχουμε στην κατανάλωση τους για να αποφύγουμε τις διατροφικές παγίδες των ημερών

Μόνο και μόνο η ιδέα ότι μετά την Καθαρά Δευτέρα ακολουθεί η Νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής είναι αρκετό για να μας οδηγήσει στην υπερβολική κατανάλωση τροφών η οποία θα έχει αντίθετα αποτελέσματα στο σώμα μας.

Τα σαρακοστιανά είναι τροφές υψηλής θρεπτικής αλλά και θερμιδικής αξίας, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχουμε στην κατανάλωση τους για να αποφύγουμε τις διατροφικές παγίδες των ημερών, επισημαίνει το must

Η λαγάνα είναι το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Θερμιδικά, μία μέτρια φέτα (περίπου 30 γρ.) αντιστοιχεί σε περίπου 80 θερμίδες.

Ο ταραμάς είναι πλούσιος σε κάλιο, φώσφορο αλλά και σε θερμίδες και νάτριο. Μια κουταλιά της σούπας αντιστοιχεί σε περίπου 40-50 θερμίδες.

Τα θαλασσινά είναι τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και ταυτόχρονα διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια, ειδικότερα κορεσμένα λιπαρά. Είναι πηγές πολλών βιταμινών, όπως Α,D,E και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και πολλών μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως, σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο. Προτιμήστε να τα καταναλώσετε ψημένα στη σχάρα ή στην κατσαρόλα και αποφύγετε τα τηγανιτά, καθώς περιέχουν κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα που δρουν βλαπτικά στον οργανισμό.

Ο χαλβάς μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα πιο θρεπτικά γλυκίσματα. Πρόκειται για ένα τρόφιμο πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα. Συνήθως συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς, που κάνουν το χαλβά πηγή πρωτεϊνών και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος.

Πιο κάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές για την ημέρα τις οποίες καλό θα ήταν να ακολουθήσετε.

  • Επιλέξτε τα θαλασσινά να είναι ψητά ή αχνιστά και όχι τηγανητά ή με πολλές σάλτσες.
  • Προσοχή στην ποσότητα της ταραμοσαλάτας και ειδικά τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση, αφού ο ταραμάς περιέχει πολύ αλάτι. Μία με δύο κουταλιές ταραμά στο τραπέζι είναι αρκετές.
  • Οι ελιές ας είναι ως πέντε. Ας αναλογιστούμε πως πέντε ελιές θερμιδικά ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο.
  • Η κατανάλωση χαλβά ας περιοριστεί σε ένα με δύο κομμάτια στο μέγεθος σπιρτόκουτου.
  • Προσοχή στη λαγάνα, 2-3 φέτες το πολύ μέσα στην ημέρα είναι αρκετές.
  • Το κρασί, το ούζο και γενικά τα αλκοολούχα ποτά που συνοδεύουν το σαρακοστιανό τραπέζι είναι καλό να μη ξεπερνάει τα 1-2 ποτήρια.
  • Το τουρσί, όπως και ο ταραμάς, περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού. Καλό είναι να καταναλώνεται σε περιορισμένη ποσότητα και με προσοχή ειδικά από άτομα που έχουν υπέρταση.
  • Σημαντικό είναι να υπάρχει ποικιλία από τα εδέσματα στο πιάτο χωρίς όμως υπερβολές.

Related Post