Ο ευτυχισμένος γάμος «ασπίδα για την υγεία»

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να καυγαδίσετε με το ταίρι σας, να ξέρετε ότι μπορεί να βλάψετε την υγεία σας.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, ευτυχισμένος γάμος σημαίνει καλύτερη υγεία, ενώ ο κακός γάμος μοιάζει να την υπονομεύει.

Η υγεία είναι ακόμα καλύτερη όταν τα ζευγάρια μοιράζονται δραστηριότητες που τονώνουν τη σχέση τους (όπως οι κοινές έξοδοι σε τακτά χρονικά διαστήματα).

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Γάμου & Οικογένειας» (JMF), είχε ως στόχο να διερευνήσει την τυχόν συσχέτιση των καλών και των προβληματικών γάμων με την υγεία.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, στο Λίνκολν, επιστράτευσαν 1.681 ζευγάρια, που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το πόσο ευτυχισμένα ένιωθαν στο γάμο τους (λ.χ. αν ο/η σύντροφός τους έδειχνε κατανόηση, τι είδους δραστηριότητες έκαναν μαζί, αν υπήρχε μεταξύ τους τρυφερότητα και έκφραση αγάπης).

Απάντησαν επίσης σε ερωτήματα για το πως αντιμετώπιζαν ζητήματα, όπως η ζήλια, ο θυμός και η απιστία, ενώ βαθμολόγησαν και την υγεία τους (επέλεξαν από τους χαρακτηρισμούς «θαυμάσια», «καλή», «μέτρια» και «κακή»).

Για να μην επηρεαστούν τα συμπεράσματά τους από τις επιδράσεις του γήρατος, οι ερευνητές χώρισαν τα ζευγάρια τους σε δύο ηλικιακές ομάδες: 18-39 ετών και 40-55 ετών.

Όπως διαπίστωσαν, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, όσοι ήταν ευτυχισμένοι στον γάμο τους είχαν καλύτερη υγεία.

«Δεν υπάρχει τρόπος να βρούμε εάν ο καλός γάμος είναι η αιτία της καλύτερης υγείας ή αν ο κακός γάμος μας αρρωσταίνει, αλλά είναι απολύτως βέβαιον πως η ποιότητα του γάμου και η κατάσταση της υγείας αλληλεπιδρούν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κόντι Στόουνγοελ Χόλιστ, επίκουρος καθηγητής Μελετών Παιδιού, Νέων & Οικογένειας στο πανεπιστήμιο.

http://ygeia.tanea.gr

Related Post