Ο περίπατος στη φύση μειώνει το στρες και βελτιώνει την υγεία

“Ο σημερινός τρόπος ζωής κινείται ταχύτατα και είναι παραγωγικός, μπορεί όμως να προκαλέσει εξαιρετικά έντονο στρες. Εάν δεν ελεγχθεί αυτό το στρες, το σώμα μας και το πνεύμα μας μπορεί να υποφέρει”, τονίζει ο Καθηγητής Dr. Aaron Michelfelder, της Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Loyola, του Σικάγου.

Το σώμα μας χρειάζεται ύπνο για να ανανεωθεί και αν είμαστε σε κατάσταση στρες, δεν μπορούμε να ξεκουραστούμε σωστά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές σωματικές και πνευματικές διαταραχές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένας απ’ τους καλύτερους τρόπους για να χαλαρώσουμε και να συνέλθουμε μετά από μια μέρα γεμάτη στρες, είναι ένας περίπατος. Μολονότι ένας απλός περίπατος είναι καλό πράγμα, ο περίπατος στο δάσος ή τη φύση έχει αποδειχθεί ακόμη καλύτερος, αφού μειώνει το στρες και βελτιώνει την υγεία.

“Όταν βγαίνουμε στη φύση, η υγεία μας βελτιώνεται”, λέει ο καθηγητής Michelfelder. “Οι ορμόνες του στρες, είναι αυξημένες όλη την ημέρα στο αίμα μας, και χρειάζονται μόνο λίγες στιγμές περιπάτου για να συγκεντρωθούμε με τις σκέψεις μας και να μειωθούν αυτές οι ορμόνες που προκαλούν ζημιά στο οργανισμό”.

Έρευνες που έγιναν στην Ιαπωνία, δείχνουν ότι ο περίπατος στα δάση, μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου. Τα φυτά εκπέμπουν μια χημική ουσία που ονομάζεται phytoncide, η οποία τα προστατεύει από τα έντομα και τους μύκητες. Όταν οι άνθρωποι εισπνέουν αυτή την ουσία, παρουσιάζεται μια αύξηση των ειδικών κυττάρων, τα οποία ονομάζονται «κύτταρα φονείς», τα οποία αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του καρκίνου.

“Όταν περπατάμε στο δάσος ή στο πάρκο, αυξάνεται στο αίμα το επίπεδο των λευκών αιμοσφαιρίων και μειώνεται ο αριθμός των σφυγμών, της αρτηριακής πίεσης καθώς και της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες”, συνεχίζει ο καθηγητής.

“Αν θέλετε να χαλαρώσετε πραγματικά, μείνετε μακριά από ηλεκτρονικές οθόνες, καθώς αυτές διεγείρουν τον νου. Οι ηλεκτρονικές συσκευές, διεγείρουν την δραστηριότητα του εγκεφάλου και, η ενασχόληση με το Facebook ή μια ιστορία στις βραδινές ειδήσεις, μπορεί να σας προκαλέσουν μεγαλύτερο στρες”, συμπληρώνει ο καθηγητής Michelfelder.

http://www.attikipress.gr

Related Post