Ο ρόλος της «ταπεινής» πατάτας στα καρδιο – μεταβολικά νοσήματα

Νέα επιστημονική αναθεώρηση ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και καταδεικνύει τη σημαντική συμβολή της «ταπεινής» πατάτας στα καρδιο –μεταβολικά νοσήματα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με χορηγία της McCain, ανακοινώθηκαν τα πιθανά οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση πατάτας καθώς και τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειάς της. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Amsterdam, την ίδια στιγμή που οι καρδιολόγοι από όλο τον κόσμο, στο παγκόσμιο συνέδριο τους, συζήτησαν τις προόδους στην ιατρική πρόληψη και διαχείριση των διαδεδομένων καρδιο-μεταβολικών νοσημάτων όπως η υψηλή πίεση αίματος και ο διαβήτης τύπου 2, τα οποία αποτελούν την κύρια αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως.

Στο πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο του στα Ιατρικά Χρονικά που τιτλοφορείται ως «ο Ρόλος της πατάτας και των συστατικών της στην Καρδιο-μεταβολική υγεία: Αναθεώρηση» ο καθηγητής Jean-Davignon, O.C., M.D., M. Sc., FRCP(C), FACP, FACN, FAHA, MSRC, που ήταν παρόν στη συνέντευξη διαπιστώνει ότι «Αν και χρειάζονται περισσότερες κλινικές μελέτες για την επιβεβαίωση των στοιχείων, τα μέχρι τώρα δεδομένα τεκμηριώνουν τα οφέλη που έχουν οι πατάτες στην υγεία του ανθρώπου, καθώς έχουν υψηλή θρεπτική πυκνότητα και ταυτόχρονα χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα» . Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι πατάτες παρέχουν βασικές θρεπτικές ουσίες όπως η βιταμίνη C, το κάλιο και διαιτητικές ίνες ενώ περιέχουν και άλλα στοιχεία που έχουν αποδειχθεί να επηρεάζουν θετικά την καρδιο-μεταβολική υγεία. Όταν λοιπόν καταναλωθούν σε λογικές ποσότητες, συνδυαστικά με άλλες υγιεινές τροφές, οι πατάτες μπορούν να συμβάλλουν σε ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής. «Οι πατάτες περιέχουν μια ομάδα μάκρο και μικρο-συστατικών που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, όπως βιταμίνης C σε ποσότητα ίση ή μεγαλύτερη της αντίστοιχής που περιέχουν τα πορτοκάλια και κάλιο αντίστοιχο με εκείνο που περιέχουν οι μπανάνες» είπε ο καθηγητής ενώ πρόσθεσε ότι « αν και το πρωτεϊνικό τους περιεχόμενο της πατάτας είναι σχετικά χαμηλό, είναι όμοιας ποιότητας με εκείνο της σόγιας που αποτελεί την επιλογή των χορτοφάγων στην κάλυψη της έλλειψης πρωτεΐνης».

Στην ίδια συνέντευξη, ο καθηγητής και Διεθνής Ερευνητής Anton Haverkort, PhD, του πανεπιστημίου Wageningen και του Κέντρου Ερευνών της Ολλανδίας, έδωσε έμφαση τόσο στη θρεπτική όσο και στην περιβαλλοντική αξία της καλλιέργειας της πατάτας σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες τροφίμων.

«Οι πατάτες είναι μια καταπληκτική καλλιέργεια δεδομένου ότι η απόδοσή της είναι με διαφορά πρώτη όταν πρόκειται για το χώμα, το νερό , το κλίμα και τα διατροφικά συστατικά» είπε ο καθηγητής. Πράγματι, καμία άλλη καλλιέργεια δεν μπορεί να ανταποκριθεί τόσο καλά στις σκληρές κλιματολογικές συνθήκες ή στην περιορισμένη παροχή νερού όπως η πατάτα. Παράλληλα, η πατάτα και οι χιλιάδες ποικιλίες της ανά τον κόσμο, παρέχει πολλές θρεπτικές ουσίες και φυτό-θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων των διαιτητικών ινών, των βιταμινών, των ανόργανων αλάτων και των αντιοξειδωτικών.

Δεδομένου ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων αλλά και για την συνεχή διαθεσιμότητα τους αυξάνονται παγκοσμίως, η θρεπτική αξία των τροφίμων πρέπει να συσχετιστεί με περιβαλλοντικά θέματα. Σε αυτό το σημείο η πατάτα, ως η 4η σημαντικότερη καλλιέργεια στον κόσμο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ο Jean Bernou, Πρόεδρος της McCain στην Ευρώπη, σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο αυτή η οικογενειακή εταιρεία , αποκλειστικά αφιερωμένη στις πατάτες από την ίδρυσή της , συνεργάζεται πολύ στενά με τους καλλιεργητές για πάνω από 50 χρόνια προκειμένου να βελτιώσει την καλλιέργεια της πατάτας και τις συνθήκες αποθήκευσης έτσι ώστε οι καταναλωτές να είναι σε θέση να απολαύσουν ένα από τα αγαπημένα τους φαγητά αλλά και τα διατροφικά του οφέλη. Ενώ η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα αποτελούσε πάντοτε για τη McCain κορυφαία και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, εντούτοις λίγα στοιχεία έχουν επικοινωνηθεί για τις επενδύσεις που έχουν γίνει σε αυτούς τους τομείς. Σήμερα, για λόγους διαφάνειας αλλά και για να ενθαρρύνει αυτές τις προσπάθειες και σε άλλους τομείς, η επιχείρηση μοιράζεται τόσο τα επιτεύγματά όσο και την τεχνογνωσία της.

Οι πατάτες και ειδικότερα οι τηγανιτές καταναλώνονται πολύ αλλά τις γνωρίζουμε πολύ λίγο. Αυτή η αμυλούχα τροφή έχει συσχετιστεί με την παχυσαρκία γεγονός που καθιστά σημαντική την κατανόηση των διατροφικών συνηθειών προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα. Η επιρροή στο σωματικό βάρος , όπως με τα περισσότερα τρόφιμα, εξαρτάται από το μέγεθος μερίδας, τη συχνότητα κατανάλωσης και επιπλέον τους τύπους των συνοδευτικών τροφίμων και ποτών. Αυτό που απαιτείται είναι οι προσπάθειες εκπαίδευσης των καταναλωτών προκειμένου να τους βοηθήσουν να κάνουν τις διατροφικές επιλογές που είναι κατάλληλες για εκείνους ανάλογα με το επίπεδο της σωματικής τους δραστηριότητάς τους και τις γενικότερες συνήθειες του τρόπου ζωής τους. Ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινά είναι ορισμένα τρόφιμα, εάν δεν είναι νόστιμα, δεν θα καταναλωθούν. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τη McCain, ο τριπλά επιτυχής κανόνας για υπευθυνότητα στη διατροφή έχει να κάνει με τις επενδύσεις σε θέματα υγείας, περιβάλλοντος αλλά και την ευχάριστη γεύση και την υφή.

http://www.imerisia.gr

Related Post